Jasna pravila

Kazne i do 10.000 eura: Ove predmete ne smijete imati u automobilu u Njemačkoj

Naizgled bezazleni predmeti mogu vas u Njemačkoj koštati dosta. Pitanje da li u automobilu mogu da se ostavljaju kućne potrepštine poput noževa ili kašika, na prvi se pogled čini trivijalnim. Međutim, realnost izgleda drugačije.

U Njemačkoj postoje jasna pravila i obaveze koje utiču na prevoz svakodnevnih stvari. Konkretno, nošenje određenih kućnih predmeta u automobilu može dovesti do pravnih posljedica i rezultirati kaznama do 10.000 eura.

Prvo, vozači su dužni propisno da osiguraju svoj teret. To se ne odnosi samo na teške ili glomazne predmete, već i na naizgled bezopasne stvari poput kupovine namirnica ili ukrasa za automobile.

U slučaju saobraćajne nesreće, neosigurani objekat može predstavljati ozbiljnu opasnost, kako za putnike u vozilu, tako i za ostale učesnike u saobraćaju, pišu njemački mediji.

Dalje, oostavljanje noža u automobilu je zabranjeno i uključuje pravne rizike. Određene vrste noževa, kao što su leptir noževi, sklopivi noževi, noževi sa fiksnom oštricom duži od 12cm i oni koji se smatraju oružjem, zabranjeni su u vozilu.

Ako policija tokom kontrole otkrije takve noževe, mogu biti izrečene stroge novčane kazne. Ovi se propisi odnose ne samo na automobil, već i na javni prevoz ovih predmeta. Izuzeci postoje samo za profesionalne ili posebne razloge koji opravdavaju nošenje noža.

Osim noževa, opasnost mogu predstavljati i drugi predmeti u automobilu. U tim slučajevima nema novčane kazne, ali znatna šteta ipak može nastati. Na primer, stručnjaci upozoravaju da u automobilu ne ostavljate elektronske uređaje kao što su leptopovi, telefoni ili tableti, jer se mogu oštetiti ili izazvati požar.