KCUS, nedostatak citostatika
Vijesti

KCUS kontra Konakovića: Ljekari sa Infektivne klinike jedini se bave koronom. Drugi borbu gledaju na TV-u

Nakon što je zastupnik Naroda i Pravde u Skupštini Kantona Sarajevo Elmedin Konaković na današnjoj sjednici kazao kao je Infektivna klinika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu jedina u regiji koja se ne bavi pacijentima zaraženim koronavirusom, iz ove ustanove je stigao demanti njegovih navoda.

„Kantonalni zastupnik Elmedin Konaković ponovo pokazuje elementarno nepoznavanje funkcionisanja zdravstvenih ustanova u toku pandemije.

Tvrdnja da Klinika za infektivne bolesti KCUS jedina u regiji ne zbrinjava COVID pacijente je najbolji dokaz toga. Ljekari Klinike za infektivne bolesti su jedini u KS koji se bave hospitalizacijom i tretmanom COVID pozitivnih pacijenata, skupa sa kolegama internistima, anesteziolozima i ljekarima drugih specijalnosti. Najbolji dokaz tome je da je 99% svih pacijenata u Kantonu Sarajevo koji su morali biti bolnički zbrinuti od strane navedenih ljekara“, poručuju sa KCUS-a u saopćenju koje potpisuje šef Infektivne klinike prof. dr. Rusmir Baljić.

Dodaju da su kao posljedica toga tri ljekara i 13 medicinskih sestara Klinike za infektivne bolesti bili zaraženi Corona virusom, a neki su još na bolovanju.

„Poseban dokaz nepoznavanja zdravstvenih prilika je taj što Klinika za infektivne bolesti i dalje jedina u Kantonu Sarajevo zbrinjava pacijente koji trebaju infektološki nadzor i tretman: hepatitise, meningitise, sepse, endokarditise te pacijente sa HIV-AIDS. Pored pacijenata iz Kantona Sarajevo na usluzi je i za zbrinjavanje svih teških slučajeva iz Unsko-Sanskog, Srednje-Bosanskog, Zeničko-Dobojskog te  Bosansko-podrinjskog kantona.

Iskreno se nadamo da će u skorije vrijeme i infektolozi Opće Bolnice “Prim.dr Abdulah Nakaš” početi da se bave pacijentima sa koronavirusom, jer su nažalost jedini, ne u regiji nego možda i u svijetu, koji se ne bave ovakvim pacijentima. Kako nastupajući period jeseni i zime donosi različite vrste respiratornih infekcija pored koronavirusnih, to će biti prilika i za angažman i nekih JZU u KS koji  svo vrijeme borbu protiv aktuelne pandemije gledaju putem TV ekrana“, saopćeno je sa KCUS-a.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare