Edukacija

KCUS: Uspješno održan prvi međunarodni VATS workshop

Klinika za torakalnu hirurgiju i Disciplina za nauku i nastavu Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) organizirali su prvi međunarodni napredni VATS workshop. Događaj je organiziran pod pokroviteljstvom Kompanije Johnson&Johnson, a sudjelovali su i ljekari iz Splita, Zagreba i Zadra.

Voditelj edukacije tokom dvodnevnog workshopa bio je eminentni stručnjak prof. dr Tomaž Štupnik iz Slovenije. Pod njegovim vodstvom obavljaju se edukacije na specijalnim VATS stimulatorima, u organizaciji Evropskog udruženja toakalnih hirurga (European Society of Thoracic surgeons – ESTS).

On je izrazio zadovoljstvo organizacijom workshopa, ističući da mu je posebno drago što je Sarajevo organizator događaja.

"Sarajevo posebno imam u srcu, ovaj grad posebno volim. Gosti su oduševljeni, ne samo tečajem već i gostoprimstvom i atmosferom u Sarajevu. Ovaj program simulacije započet je 2015. godine u Splitu, a u proteklih godina postigli smo veliki napredak u pogledu modela na kojima se radi simulacija. Nastojimo da se edukacija u oblasti torakalne hirurgije ne vrši više na pacijentima, već da se radi na modelima kako bi se vještine mogle usvojiti na najbolji način jer na modelu možete vježbati onoliko dugo koliko je potrebno za ovladavanje vještinama", kazao je prof. dr Štupnik.

Prema riječima v.d. generalnog direktora doc. dr Alena Pilava to je jedan od načina na koji KCUS želi otvoriti vrata poboljšanju svih segmenata djelovanja te zdravstvene ustanove, s posebnim akcentom na stručno i naučno usavršavanje kadra.

"Čast nam je da smo dobili priliku organizirati tako značajan naučni i stručni događaj. Pratimo trendove da bismo omogućili kvalitetnije zdravstvene usluge, svim građanima naše zemlje. Saradnja Klinike za torakalnu hirurgiju KCUS-a sa uvaženim prof. Tomažom Štupnikom, šefom Klinike za torakalnu hirurgiju Ljubljana, traje duži vremenski period. Dvodnevni napredni VATS workshop kruna je naše saradnje i prijateljstva. Zbog velikog interesovanja, nastojat ćemo da se ovaj, ali i drugi, naučni i stručni događaji redovno održavaju u KCUS-u", kazao je Pilav.

V.d. direktor Discipline za nauku i nastavu KCUS-a prim. dr Sanko Pandur istakao je da je potrebno puno vremena i truda da bi određeni centar bio prepoznat i da bi dobio mogućnost organizacije tako značajnih događaja.

"Svaki napredak u medicini usko je vezan s poteškoćama, ali i upornim i predanim radom. Mi imamo sreću da sarađujemo sa profesorom Štupnikom, vodećim edukatorom u ovoj oblasti", izjavio je Pandur.

Doc. dr Alma Alihodžić Pašalić s Klinike za torakalnu hirurgiju KCUS-a navela je da se VATS metoda, kao minimalno invazivna, koristi na toj klinici još od 2000. godine, kad je rađena sa preko tri porta, dok je danas u primjeni trend uni porta.

"Kolege su nas informisale da u Hrvatskoj imaju uvršten i nacionalni program screeninga za karcinome pluća, na čemu bismo sigurno trebali raditi i mi u BiH, jer je primjena minimalno invazivne VATS uni port metode mnogo uspješnija kod dobro selektiranih pacijenata", poručila je doc. dr Alihodžić Pašalić, saopćeno je iz Press KCUS-a.