zastupnik u SDA u Parlamentu FBiH

Kešo za Raport: Jučerašnji sastanak liči na filmske sekcije 15. kadar, 15. put. Trojka je ranjiva, Dodik i Čović nemilosrdni

Kešo očekuje da će Evropa krenuti prema nama još krupnijim koracima

To postaje putujući cirkus, odgovorit će Safet Kešo, zastupnik SDA u Parlamentu BiH, na pitanje Raporta da prokomentira jučerašnji sastanak vladajuće koalicije na državnom nivou i dodat će da se nisu ništa dogovorili.

Keš smatra da su svi pregovori koji su, ipak, sastavili vladajuće za jedan sto ustvari štetili državi.

"Poslije su održali pres-konferenciju, što liči na one filmske sekcije, 15. kadar, 15. put. Budući da su svi dosadašnji pregovori išli na štetu države BiH, možda je i dobro da se nisu dogovorili", cijeni sagovornik Raporta.

Ulazimo u cajtnot

S druge strane, ističe, da iako dolazimo u cajtnot, moramo usvojiti minimalno dva zakona, "treći Izborni koji je Čović nametnuo kao svoju monetu za potkusurivanje. Primijetili smo da su išli u najjačim sastavima, što ih je ohrabrivalo, ali efekat tih njihovih konačnih razgovora je nula".

Kešo očekuje da će Evropa krenuti prema nama još krupnijim koracima.

"Očekujem i da će pred sjednicu Vijeća ministara i Predstavničkog doma neko iz EU doći da da podršku, da pošalje poruku da Evropa ide nama, jer su ovi na vlasti pokazali da nisu u stanju da nas vode prema Evropi", kategoričan je zastupnik.

Na pitanje Raporta ima li šanse da se vladajuća koalicija dogovori o pomenutim zakonima, Kešo odgovara:

"Mi ne znamo ni u kojoj su mjeri i pokretali dogovore. Mi smo stavili u proceduru prijedlog zakona s namjerom da popravimo izborni proces. Bili su prinuđeni na to da ga podrže na Predstavničkom, ali na Domu naroda su oborili. I danas smo govorili o tome. Imamo zakon, sve bi to moglo da oni hoće".

Iako su mnogi, prvenstveno iz SDA, smatrali da će Trojka pokleknuti i popustiti na pregovorima, to se nije desilo.

Stigao car do duvara

Kešo, međutim, ima drugu verziju priče.

"Pritjerali su cara do duvara. Dosad su vozili prema provaliji i mi smo ih upozoravali na to. Vidjeli ste da stalno hvale atmosferu koju ističu, jer ona im osigurava stabilne fotelje, a to što nas ona košta nestabilne države, to im očigledno nije problem. Kako ćemo ići prema EU s nekakvim neevropskim zakonima, standardima i tako dalje. Oni su pričom o sudovima upropastili optimalnu ideju osnivanja vrhovnog suda BiH.", mišljenja je sagovornik Raporta.

Hrvatski narodni sabor (čitaj Čović) danas je žestoko reagirao povodom jučerašnjeg sastanka, pa udario na Trojku i SNSD. Najoštrije je osudio "nerealne, maksimalističke zahtjeve svih onih političkih aktera zbog kojih je otežano usaglašavanje nacrta zakonskih rješenja, što za posljedicu ima da još nisu usvojeni reformski zakoni potrebni za otvaranje pregovora sa Evropskom unijom. Uputili su i tri poruke partnerima u kojima traže hitno usvajanje krucijalnih zakona.

"Samo sam čuo da se HNS oglasio i da osuđuje Trojku što je progledala i shvatila da više ovako ne treba i ne može. Oni osjećaju, i Čović i Dodik i njihovi prateći trabanti bilo da su nevladine organizacije ili političke partije koje ih prate, da je zapravo Trojka na velikom iskušenju.

Nema konkretan rezultat kojim bi se mogla pohvaliti i jedino čime bi se eventualno mogla pohvaliti jeste da je u njenom mandatu došlo do otvaranja pretpristupnih pregovora s EU", ističe Kešo.

Kaže da Trojka zna da je jako ranjiva, "što znači ranjiva prema Čoviću i Dodiku u popuštanju prema njihovim zahtjevima kako bi ostali u sedlu, odnosno u foteljama. To je sad škakljiva faza. Dali su i pet puta više nego što su smjeli. Trojka je ranjiva, a Dodik i Čović nemilosrdni".