MEĐUNARODNO TRŽIŠTE

Kina kupila ogromne količine pšenice, evo i zašto

Kina je pokupovala više od 20 tovara žitarica za stočnu hranu na međunarodnom tržištu u posljednje dvije sedmice jer je najveći svjetski uvoznik iskoristio pad cijena na najnižu razinu u više od tri godine.

Zemlja je osigurala isporuke kukuruza, sirka i ječma od dobavljača, uključujući Ukrajinu i SAD, prema osobama upoznatim s transakcijama. Otkup iznosi više od 1,2 miliona tona žitarica s tim da svaki teret iznosi 60.000 tona.

Do bujice kupnje došlo je kad su cijene porasle u Kini, a referentne terminske cijene kukuruza pale su u Chicagu na najnižu razinu od 2020., pritisnute velikim zalihama iz najvećih izvoznika Brazila i SAD-a. Sve veći jaz između lokalnog i međunarodnog tržišta učinio je kupovinu atraktivnom.

Pošiljke su uključivale najmanje 10 tereta ukrajinskog kukuruza, uglavnom za isporuku od marta do maja, najmanje pet tereta američkog sirka i šest pošiljki ječma različitih porijekla za sličnu isporuku, rekli su ljudi.

Cijene u Kini su porasle jer je Peking pojačao skladištenje žitarica za državne rezerve kako bi podržao tržište uoči sadnje novog usjeva. Time se suprotstavila slaboj potražnji za stočnim žitaricama u stočarskoj industriji u kojoj su uzgajivači svinja stvarali gubitke.