VIJEĆE SIGURNOSTI ZAKAZALO

Kina oštro kritikovala SAD zbog stavljanja veta na rezoluciju o primirju u Gazi

Kina je oštro kritikovala SAD zbog stavljanja veta na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN kojom se zahtijevao trenutni prekid vatre u Gazi, javlja BBC.

Peking je izjavio da je taj potez poslao "krivu poruku" i zapravo dao "zeleno svjetlo nastavku pokolja".

Alžirski prijedlog odbijen, SAD nudi svoju rezoluciju

Bijela kuća je rekla da bi rezolucija koju je predložio Alžir "ugrozila" pregovore o okončanju rata. SAD je predložio vlastitu rezoluciju o privremenom prekidu vatre, koja također upozorava Izrael da ne napada grad Rafah, no uključuje obavezno puštanje talaca, u čemu Izrael i Hamas nisu bili ni blizu dogovora.

Rezoluciju koju je predložio Alžira podržalo je 13 od 15 članica Vijeća sigurnosti UN, a Velika Britanija je bila suzdržana.

Reagirajući na veto, kineski ambasador pri UN-u Zhang Jun rekao je da je tvrdnja da bi prijedlog ometao tekuće diplomatske pregovore "potpuno neodrživa". "S obzirom na situaciju na terenu, kontinuirano pasivno izbjegavanje trenutnog prekida vatre nije ništa drugo nego davanje zelenog svjetla za nastavak pokolja", rekao je.

"Prelijevanje sukoba destabilizira cijelu regiju Bliskog istoka što dovodi do povećanja rizika od šireg rata", dodao je i rekao da je jedino rješenje da se spriječi eskalacija u regiji zaustavljanje sukoba u Gazi.

"Vijeće sigurnosti još jednom zakazalo"

Alžirski diplomat pri UN izjavio je da je "nažalost Vijeće sigurnosti još jednom zakazalo". “Ispitajte svoju savjest, kako će vam historija suditi”, rekao je Amar Bendjama.

Izaslanik Francuske pri UN Nicolas de Rivière izrazio je žaljenje što rezolucija nije usvojena "s obzirom na katastrofalnu situaciju na terenu".

Linda Thomas-Greenfield, ambasadorica Washingtona pri UN, rekla je da nije pravo vrijeme za pozivanje na trenutni prekid vatre dok traju pregovori između Hamasa i Izraela.

Njezina britanska kolegica, Barbara Woodward, rekla je da bi plan mogao "zapravo učiniti prekid vatre manje vjerojatnim" ugrožavanjem pregovora.