tenzije rastu

Kina oštro prozvala SAD: One su najveći sigurnosni izazov u Južnom kineskom moru

SAD su najveći sigurnosni izazov u Južnom kineskom moru jer raspoređivanjem svoje vojske izazivaju "vrtlog utrke u naoružanju", rekao je zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Sun Weidong.

Nedavni pomorski sporovi između Kine i Filipina, američkog saveznika, pretvorili su strateški jako važno Južno kinesko more u potencijalno žarište sukoba između Washingtona i Pekinga.

"Najveći sigurnosni izazov u Južnom kineskom moru u ovome trenutku dolazi izvan regije", rekao je Sun, kako je u nedjelju objavilo njegovo ministarstvo, nakon što je učestvovao na sastanku na visokom nivou o istočnoazijskoj saradnji u Laosu.

Sun je rekao da američke snage "promiču vojno raspoređivanje i djelovanje u Južnom kineskom moru, potičući i intenzivirajući pomorske sporove i kontradikcije i nanoseći štetu legitimnim pravima i interesima priobalnih zemalja".

Odluka SAD-a da rasporedi raketne sisteme srednjeg dometa u tom području "uvlači regiju u vrtlog utrke u naoružanju, dovodeći cijelu azijsko-pacifičku regiju u sjenu geopolitičkih sukoba", rekao je.

Kina je predana primjerenom rješavanju sporova sa stranama u Južnom kineskom moru pomoću dijaloga, dodao je.

Filipini su u aprilu na sastanku s američkim saveznicima rekli da su odlučni braniti svoja suverena prava u Južnom kineskom moru, optuživši Kinu da eskalira "uznemiravanje" Filipina.

Kina prisvaja gotovo cijelo Južno kinesko more, kojim prolazi više od tri biliona na godinu vrijedna pomorska trgovina, i rasporedila je stotine brodova obalne straže do hiljadu kilometara od kopna kako bi nadgledala vode koje smatra svojom jurisdikcijom.

Filipini i Kina proteklih godinu dana opetovano se spore oko područja koja su dio filipinskog isključivog privrednog pojasa. Kina redovito optužuje Filipine za povrede njenih prava, a Manila sa saveznicima osuđuje kinesku agresiju. SAD su na strani Filipina.