Tehnologija

Kina tvrdi da je napravila najbrži internet na svijetu

Kina je počela razvijati ono što naziva najnaprednijom internetskom mrežom na svijetu, koja obećava da će raditi nekoliko puta brže od trenutnih mreža.

Mreža – koja može putovati brzinom od oko 1,2 terabita (ili 1.200 gigabita) svake sekunde – dovoljno je brza za prijenos podataka iz 150 filmova u jednoj sekundi, prema kineskom proizvođaču tehnologije Huawei.

Ove teoretske brzine se neće uskoro pojaviti u domovima potrošača.

Međutim, snažnija, brža internetska usluga ima široke implikacije za kompanije - brži prijenos informacija, prednosti trgovanja dionicama i druge implikacije za nacionalnu sigurnost.

Na press konferenciji, Huawei i China Mobile službeno su pokrenuli državnu okosnicu sljedeće generacije, u partnerstvu s pekinškim Univerzitetom Tsinghua i Cernetom, obrazovnom i istraživačkom mrežom koju finansira kineska vlada.

Mrežnu okosnicu čini infrastruktura koja premješta internetski promet na različite geografske lokacije i može podržati prijenose podataka bez potrebe za tehnologijama kao što je 5G, prenosi CNN.

Nova mreža se proteže na gotovo 3.000 kilometara optičkih kablova između Pekinga i juga, prema saopćenju za javnost.

Dodaje se da je projekt počeo s radom i podvrgava se testovima, ali kreće otprilike dvije godine prije predviđanja stručnjaka.