Ekonomija

Kina uvodi povijesne mjere kako bi stabilizirala nekretninski sektor

Kina je najavila "povijesne" poteze kako bi stabilizirala posrnuli sektor nekretnina, pri čemu će središnja banka omogućiti dodatno finansiranje od bilion juana (138 milijardi dolara) i blaža pravila za hipotekarne kredite, a lokalne vlasti kupiti dio stanova.

Ulagači su priželjkivali mjere odlučnije državne intervencije kako bi se kompenzirala sve manja potražnja za novim i starim stanovima, usporio pad cijena i smanjio sve veći broj neprodanih stanova.

Od 2021. mnoštvo građevinskih poduzetnika završilo u stečaju

Analitičari također već dugo pozivaju vladu da uskoči s kupnjama kako bi podržala nekretninski sektor, koji je na svom vrhuncu činio petinu kineskog BDP-a, a ostaje veliki uteg drugom najvećem gospodarstvu svijeta.

Od 2021. kad je započeo strmoglavi pad tržišta nekretnina, mnoštvo građevinskih poduzetnika završilo je u stečaju, što je zaustavilo radove na mnogim gradilištima i potkopalo povjerenje u taj desetljećima omiljeni instrument štednje kineskih građana.

"Teške mjere označavaju značajan povijesni trenutak za građevinski sektor"

U publikaciji kojom upravlja ministarstvo stanogradnje China Real Estate Newspaperu navodi se da "teške mjere" označavaju "značajan povijesni trenutak" za taj sektor. Ministarstvo je objavilo da lokalne vlasti mogu dati upute tvrtkama u državnom vlasništvu da kupe "neke" stambene nekretnine po "razumnim" cijenama.

Te nekretnine koristile bi se za pružanje pristupačnog stanovanja, rekao je zamjenik kineskog premijera He Lifeng, ne navodeći pojedinosti u vezi vremenskog okvira ni ciljanog iznosa kupnji. Također je rekao da lokalne vlasti, koje već imaju dugove od oko devet bilijuna dolara, mogu otkupiti zemljište prodano poduzetnicima, obećavši i da će se vlasti "snažno boriti" kako bi se završili zaustavljeni projekti.

"Odvažan korak"

"To je odvažan korak. Najveći je problem hoće li vladin program kupovine potaknuti potražnju privatnog sektora. Smanjenje zaliha povećat će novčani tok građevinskih poduzetnika i pomoći njihovoj finansijskoj stabilnosti, ali ne utječe na povjerenje privatnog sektora", komentirao je mjere glavni ekonomist za Kinu pri ANZ-u Raymond Yeung.

Kineska središnja banka najavila je za potrebe priuštivog stanovanja uspostavu mehanizma zajmova koji će rezultirati bankovnim finansiranjem u iznosu 500 milijardi juana. Također će dodatno smanjiti kamatne stope po hipotekarnim zajmovima i zahtjeve vezane uz polog.

Osim toga, stavit će na raspolaganje dodatnih 500 milijardi juana putem obećane dodatne kreditne linije za podršku mjerama, uključujući ponovni razvoj nekih urbanih područja sa starijim stanovima. U prva četiri ovogodišnja mjeseca zabilježen je 391 milion kubnih metara novih stanova za prodaju, što je za gotovo četvrtinu više nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju najnoviji službeni podaci.