novi trend

Kina više nije najveći trgovinski partner Njemačke. Bili su osam godina zaredom

Sjedinjene Američke Države pretekle su u prvom tromjesečju u robnoj razmjeni s Njemačkom Kinu i zauzele poziciju glavnog trgovinskog partnera, izračunao je Reuters na temelju službenih statističkih podataka.

Vrijednost američko-njemačke trgovinske razmjene dosegnula je u razdoblju od januara do marta 63 milijarde eura, prema podacima Destatisa. Kinesko-njemačka razmjena iznosila je pak nešto manje od 60 milijardi eura.

Osam godina zaredom Kina je Njemačkoj bila najveći partner

Još u 2023. godini Kina je bila najveći trgovinski partner Njemačke, osmu godinu zaredom, s vrijednošću razmjene od 253 milijarde eura. Zaostatak njemačko-američke razmjene iznosio je tada tek nekoliko stotina miliona eura.

"Njemački izvoz u SAD ponovo je porastao (u prvom tromjesečju - op. ur.) zahvaljujući jačanju američke privrede, dok izvoz u Kinu smanjen, kao i uvoz", rekao je Vincent Stamer iz Commerzbanka, objašnjavajući promjenu na vrhu ljestvice njemačkih trgovinskih partnera u prvom kvartalu.

Određenu ulogu odigrali su i strukturi faktori, dodao je Stamer.

“Kina je napredovala na ljestvici lanca vrijednosti i sada u većoj mjeri sama proizvodi sofisticiraniju robu koju je nekada uvozila iz Njemačke”, rekao je Stamer, dodajući i da su njemačke kompanije izvoz u Kinu zamijenile selidbom proizvodnje u azijskog diva.

Nijemci se žalili na nepoštenu praksu

Njemačka je prošle godine objavila da želi smanjiti izloženost Kini, pozivajući se na političke razlike i optužujući Peking u strateškom dokumentu za "nepoštenu praksu". Berlin ipak nije precizirao kakve političke mjere planira poduzeti kako bi ublažio ovisnost, napominje Reuters.

Njemački uvoz kineske robe pao je u prvom tromjesečju na godišnjoj razini gotovo 12 posto, a izvoz se smanjio nešto više od jedan posto, rekao je Juergen Matthes iz ekonomskog instituta IW.

Stručnjak IW-a nagađa da razloge možda valja tražiti u činjenici da "kinesko gospodarstvo postiže slabije rezultate no što su se mnogi nadali, a američka privreda bolje no što se očekivalo".

"Čini se da je započeo proces reorijentacije"

SAD sada čini oko 10 posto njemačkog robnog izvoza dok je udio Kine pao ispod šest posto, dodaje Matthes.

"Globalni ekonomski trendovi nepovoljni su za njemački ekonomski model i čini se da je započeo proces reorijentacije, motiviran, između ostalog, i geopolitičkim razlozima: udaljavanje od kineske konkurencije i približavanje američkom transatlantskom partneru", zaključuje stručnjak njemačkog instituta.

Njemačka privreda gotovo je stagnirala u prvom tromjesečju dok je američko poraslo za tri posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Aktivnost u kineskoj privredi porasla je pak za 5,3 posto.

Njemačka inzistira na strategiji "uklanjanja rizika" u odnosima s Kinom, a Evropska komisija otvorila je niz istraga, sumnjajući da kineske kompanije uspješno konkuriraju u EU zahvaljujući državnim subvencijama. Krajem aprila Brisel je odlučio provjeriti i javnu nabavu medicinske opreme u Kini i poziciju europskih kompanija.