Svijet

Kineski avioni i brodovi ostali oko Tajvana i nakon završetka vježbi

Kineski ratni avioni i brodovi mornarice i dalje su u vodama oko Tajvana, saopćilo je u utorak tajvansko ministarstvo odbrane

Kineski ratni avioni i brodovi mornarice i dalje su u vodama oko Tajvana, saopćilo je u utorak tajvansko ministarstvo odbrane nakon završetka kineskih trodnevnih vojnih vježbi, dok je tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen kritikovala Peking zbog "neodgovornog" ponašanja.

Kina je započela vježbe u subotu nakon što se Tsai vratila u Taipei poslije sastanka u Los Angelesu s predsjedavajućim Zastupničkog doma američkog Kongresa Kevinom McCarthyjem.

Kina, koja je upozorila SAD da ne dozvole predsjednici Tajvana da posjeti ili se sastane s McCarthyjem, nikada se nije odrekla upotrebe sile kako bi demokratski uređeni otok stavila pod kontrolu Pekinga. Tajvanska vlada oštro osporava tvrdnje Kine.

Iako je Kina u ponedjeljak navečer saopćila da su vježbe završile, tajvansko ministarstvo odbrane objavilo je da je primjećeno devet kineskih brodova i 26 aviona, uključujući kineske borbene avione J-16 i lovce Su-30, kako izvode patrole borbene pripravnosti oko otoka u utorak ujutro, javlja Reuters.

Tajvanske zračne snage, mornarica i posade projektila na kopnu pomno prate situaciju, dodaje se.

Tajvanska vlada više puta je osudila vježbe, ali je rekla da neće eskalirati niti provocirati.

Podsjećamo, tajvansko Ministarstvo odbrane izvijestilo je trećeg dana kineskih vojnih vježbi da je do ponedjeljka ujutro u blizini Tajvana uočilo 59 kineskih borbenih aviona.

Od uočenih 59 aviona po podacima ministarstva 39 ih je preletjelo središnju crtu Tajvanskog tjesnaca te je ušlo u zonu tajvanske protuzračne odbrane. Podaci se odnose na vrijeme do ponedjeljka u 10 sati ujutro po lokalnom vremenu, odnosno do dva sata po GMT-u.