London

Kineski električni div: Košta pola miliona eura, ali nudi nevjerovatne performanse

Kineska kompanija BYD predstavila je novo električno vozilo u Londonu. U pitanju je električni autobus koji je predstavljen u Bus Museumu, što su ispratili brojni engleski mediji.

Ovaj model nazvan je BD11, a karakterizira ga to što je privredno vozilo sa najvećim bruto kapacitetom baterije: do 532 kWh.

Kako kaže BYD, ovo znači da ima stvarni domet od oko 640 kilometara, što bi trebalo da je i više nego dovoljno za svakodnevnu vožnju u Londonu.

Između ostalog, BD11 ima modularni sistem baterija - to znači da će operateri moći da imaju veći ili manji broj modula, pa na taj način da prilagode vozilo potrebama svog poslovanja. Poređenja radi, autobus ovog tipa obično pređe između 150 i 300 kilometara dnevno u gradu.

Baterija BD11, osim što je izdašnog kapaciteta, koristi i poznatu Blade tehnologiju koja je implementirana i u električnim automobilima ovog kineskog brenda, a trebalo bi da garantira radni vijek između 12 i 20 godina.

Međutim, za tako veliku bateriju potrebna je odgovarajuća snaga punjenja, pa je BYD prilagodio sistem tako da može da primi snagu do 500 kW.

Tačke za punjenje se postavljaju na različitim autobuskim stanicama u gradu kako bi se osigurao sopstveni izvor električne energije. I za kraj, jedan autobus košta oko pola miliona eura.