impresivne brojke

Kineski izvoz automobila skočio i u aprilu. U čemu je tajna?

Kineski izvoz automobila snažno je porastao i u aprilu budući da su proizvođači rješenje za posustalu domaću prodaju potražili u inozemstvu, pokazali su podaci Kineskog udruženja za privatne automobile (CPCA).

Izvoz automobila skočio je u aprilu za 38 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, uz isporučenih 417.000 vozila, nakon gotovo istog postotnog rasta u martu, objavilo je udruženje.

Aktuelna evropska istraga o potencijalnim državnim subvencijama utjecala je na izvoz u Evropsku uniju.

Međutim, Kina aktivno istražuje tržišta Južne Amerike, Australije i ASEAN-a, rekao je generalni sekretar CPCA-a Cui Dongshu, prenose agencije.

Prodaja vozila na domaćem tržištu pala je pak u aprilu za 5,8 posto, na 1,55 miliona vozila, u uvjetima žestoke cjenovne konkurencije i suzdržanosti potrošača prema velikim izdacima u razdoblju nestabilnog ekonomskog oporavka. U odnosu na prethodni mjesec smanjila se čak 9,6 posto. 

Proizvođači će morati odlučiti hoće li automobile plasirati na inozemna tržišta ili riskirati poraz kod kuće, s obzirom na žestoku konkurenciju, rekao je Cui.

"Tržište je bilo slabije no što se očekivalo, a neki su proizvođači automobila ipak nastojali nastaviti s proizvodnjom, što je rezultiralo većim zalihama u prodajnim salonima", rekao je Cui.

Udio prodatih vozila s pogonom na nove izvore energije (NEV) dodatno se povećao, na 43,5 posto.