nepoznat razlog

Kineski lider Xi Jinping propušta samit G20 u Indiji?

Xi se posljednji put sastao s Bidenom na marginama samita G20 na Baliju u Indoneziji prošlog novembra

Kineski predsjednik Xi Jinping vjerovatno će preskočiti samit lidera G20 u Indiji sljedeće sedmice. Rekli su to za Reuters izvori upoznati s tim pitanjem u Indiji i Kini.

Dva indijska zvaničnika, jedan diplomata sa sjedištem u Kini i jedan zvaničnik koji radi za vladu druge zemlje G20 rekli su da će premijer Li Qiang predstavljati Peking na sastanku 9. i 10. septembra u New Delhiju.

Glasnogovornici indijskog i kineskog ministarstva vanjskih poslova nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Samit u Indiji smatran je mjestom na kojem bi se Xi mogao sastati s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, koji je potvrdio svoje prisustvo, dok dvije supersile nastoje stabilizirati odnose narušene nizom trgovinskih i geopolitičkih tenzija.

Xi se posljednji put sastao s Bidenom na marginama samita G20 na Baliju u Indoneziji prošlog novembra.

Ruski predsjednik Vladimir Putin već je najavio da neće putovati u New Delhi. Umjesto njega će prisustvovati ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Jedan visoki vladin zvaničnik iz domaćina Indije rekao je Reutersu "da smo svjesni da će premijer doći" umjesto Xija.

U Kini, dvoje stranih diplomata i vladin zvaničnik iz druge zemlje G20 rekli su da Xi vjerovatno neće putovati na samit.

Izvori u Kini, od kojih su dvojica rekli da su ih obavijestili kineski zvaničnici, rekli su da nisu svjesni razloga njegovog odsustva.

Svi zvaničnici su govorili pod uslovom anonimnosti jer nisu bili ovlašteni da razgovaraju s medijima.