oštra konkurencija

Kineski proizvođač automobila napušta domaće tržište. Premala zarada, seli u Europu

Kineski Aiways ušao je na evropsko tržište električnim automobilom Aiways U5 prije tri godine. Od tada je isporučio relativno male količine automobila.

Međutim, u Kini je situacija još teža. Kompanija je prodavala svoja dva modela električnih automobila, U5 i U6, na ukupno 16 evropskih tržišta, kao i u Kini.

Tada je ponestalo novca i od prošlog ljeta proizvodne linije su u zastoju, ali uz novu rundu finansiranja firma će ponovno stati na noge.

Zbog oštre konkurencije u Kini i malih marži, Aiways također najavljuje da će napustiti kinesko tržište. Umjesto toga, bit će u potpunosti usredotočen na Evropu, prenosi HAK Revija.

"Nova jedinica bit će strateški pozicionirana kako bi iskoristila našu viziju i resurse na evropskom tržištu električnih vozila", izjavio je Alexander Klose, izvršni direktor Aiways Europe u saopćenju.

Sjedište firme Aiways za upravljanje prodajom, marketingom i finansijama biti će u Europi dok će se proizvodnja, nabavka i istraživanje uglavnom odvijati u Kini, tvrdi izvor upoznat s planovima ovog proizvođača automobila.