osuđen za špijunažu

Kinezi osudili australskog pisca Yanga Hengjuna na uvjetnu smrtnu kaznu. Muičen šest mjeseci, ispitan više od 300 puta

Australsko-kineskom piscu Yangu Hengjunu kineski je sud izrekao uvjetnu smrtnu kaznu. To se desilo pet godina nakon što je uhapšen i optužen za špijunažu, prenose svjetske agencije.

Prema australskim zvaničnicima, kazna se nakon dvije godine može promijeniti u doživotni zatvor.

Yang, naučnik i pisac koji je vodio blog o kineskim poslovima, poriče optužbe protiv sebe, koje nikada nisu javno objavljene.

Australska vlada, koja je tražila njegovo oslobađanje, zgrožena je ovom odlukom. Najoštrije će prenijeti svoj odgovor Pekingu, rekla je ministrica vanjskih poslova Penny Wong.

"Dosljedno smo pozivali na osnovne standarde pravde, proceduralnu pravednost i humani tretman za dr. Yanga, u skladu s međunarodnim normama i pravnim obavezama Kine. Nećemo popustiti u našim zahtjevima", istaknula je Wong.

Yang je nekada radio za kinesko Ministarstvo državne sigurnosti. U svojim je tekstovima zagovarao demokratiju, ali je često izbjegavao da direktno kritikuje kinesku vladu.

Taj 57-godišnjak je uhapšen na ardodromu Guangzhou u januaru 2019. i optužen za špijunažu.

Njegov se slučaj od tada uglavnom odvijao iza zatvorenih vrata, uključujući tajno suđenje 2021. godine.

Australski zvaničnici često su izražavali zabrinutost u vezi tretmana Yanga. Međutim, kinesko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo ih je da se ne miješaju u slučaj i da poštuju pravosudni suverenitet nacije.

Dok je bio u pritvoru, Yang je bio ispitan više od 300 puta. Šest je mjeseci intenzivno mučen, poručila je njegova porodica.