FIREFLY

Kinezi planiraju novi električni auto za Evropu, cijena manja od 30.000 eura

NIO će iduće godine na evropskom tržištu započeti s prodajom električnog automobila pod svojim brendom Firefly, a osnovna cijena automobila će biti manja od 30.000 eura. Prvo električno vozilo marke Onvo trebalo bi biti lansirano širom svijeta krajem ove godine. Novosti je objavio Nicolas Vincelot, generalni direktor u Nio France.

Vincelot je novosti o električnim vozilima Niovih brendova Onvo i Firefly objavio na kinesko-francuskom ekonomskom samitu u Parizu, objavio je Car News China.

Vincelot je rekao da će prvi predstavnik marke Firefly doći u Evropu sljedeće godine i da će koštati manje od 30.000 eura. Cijene ovog modela u Kini navodno su ispod 200.000 juana (oko 25.700 eura), što sugerira da će vozilo doći na tržište u Evropi s relativno malom premijom.

Vozila Firefly proizvode se u Anhuiju u Kini. U oktobru 2023. Reuters je izvijestio da bi Nio mogao uspostaviti mrežu zastupnika u Evropi za prodaju vlastitih i električnih vozila Firefly.

Razvijeni za Evropu?

S brendom, koji je prvi put najavljen 2022., Nio želi pokriti segment električnih automobila s cjenovnim rasponom od 100.000 do 200.000 juana (oko 12.900 do 25.700 eura). Car News China piše da se pristupačni mali automobili Firefly razvijaju posebno za Evropu i da je debitantski model hatchback koji je "već nekoliko puta viđen u Kini".

Druga vijest koju je Vincelot objavio u Parizu jest da će električni automobil Onvo L60 iz Niove druge marke Onvo biti lansiran u cijelom svijetu krajem 2024. godine. Riječ je o crossover SUV-u kojim Nio želi konkurirati Teslinom modelu Y. Car News China piše da će L60 nuditi dvije opcije baterije od 60 i 90 kWh i bit će izgrađen na 900-voltnoj visokonaponskoj platformi.

Pokrenuli i brend Onvo

Nio je u martu pokrenuo brend Onvo za internacionalno tržište, odnosno China Ledao za kinesko. Prethodno su obavljene pripreme za uvođenje novog brenda pod radnim nazivom Alpe. Od 2022. godine poznato je da kompanija planira daljnje podbrendove uz trenutni temeljni brend Nio s modelima viših cijena.

Rečeno je da će Onvo nuditi jeftinije električne automobile od 200.000 i 300.000 juana (oko 25.700 do 38.400 eura), tj. da će se pozicionirati između Nija i Fireflya. Prema ranijoj najavi šefa Nia Williama Lija, vozila bi trebala biti deset posto jeftinija od odgovarajućih Teslinih modela.

Li je samo naglasio da će Onvo biti posebno prilagođen potrebama porodica – te da će se okrenuti masovnom tržištu. Prvi predstavnik novog brenda trebao bi biti službeno predstavljen u trećem kvartalu ove godine. Serijska proizvodnja slijedi u četvrtom kvartalu.