kao inspiracija

Kinezi u akciji: Kopirali su Teslin Cybertruck

Čim je predstavljen Teslin Cybertruck, činilo nije bilo nikakve sumnje da će i Kinezi, vrlo skloni kopiranju, vrlo skoro napraviti nešto slično. Kopija je sada i stigla, doduše samo kao koncept, no ne sumnjamo da će Kinezi, bude li interesa, lako “sklepati” i serijski model.

Automobil je napravio kunski div Dongfeng.

Konceptni model nemaštovitog naziva "2024 Concept Pickup Truck" je nastao na Dongfeng skateboard EV platformi, a Kinezi tvrde da razvija nevjerojatnih 1305 KS što ga čini mnogo snažnijim od najjačeg Cybertrucka koji razvija “samo” 845 KS.

Auto u poređenju s Teslom, ima nešto manje oštre rubove, a vjeruje se i da karoserija nije izrađena od nelakiranog nehrđajućeg čelika, kao na Tesli. Sprijeda se nalazi LED svjetlosna traka koja se može konfigurirati kako bi prikazivala različite “potpise”, osvijetljeni logotip i malo razigraniji odbojnik nego kod Tesle. Auto po uzoru na Teslu ima i mali prednji prtljažnik.

Tesla Cybertruck

Pogled na pick-up sa strane otkriva neke zanimljive opcije. Naprimjer, auto ima stražnja vrata koja se otvaraju u suprotnom smjeru od prednjih, bočne stepenice s koje se električno uvlače, aerodinamične poklopce točkova i terenske gume. Utjecaj Cybertrucka nastavlja se na stražnjoj strani, a Dongfeng je čak kopirao i Teslino rješenje sa šatorom za kampiranje kao dodatnom opremom.

U kabini je ovaj Dongfeng “sasvim svoj” bez ikakvog “posuđivanja” od Tesle. Ima upravljač pomalo četvrtastog oblika i zaslone koji izgledaju kao da se protežu cijelom širinom upravljačke ploče. Također ima i vrlo futuristička sjedala.

Kao što smo rekli, ne bi nas iznenadilo da Kinezi naprave i serijsku varijantu. Ako do toga dođe sigurno će, poznavajući Kineze, biti mnogo jeftinija od originala.