Vijesti

Kiša nije pokvarila turističku sezonu u BiH ovog proljeća. Oboreni rekordi iz 2019., cijene smještaja skočile

Iako kiša neprestalno pada u Bosni i Hercegovini čitavo proljeće, turistčka sezona nije trpila. Čak, dosadašnjih pet mjeseci se poredi i sa rekordnom 2019. godinom.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu, koji je jedan od najvećih aduta ljetnog turizma u BiH, kažu da situacija nije najbolja zadnjih sedmica zbog vremenskih neprilika, ai da je prije toga bilo više nego dobro.

"Bio je period lijepog vremena, negdje tamo u petom mjesecu, čak i u četvrtom. Tada je bilo gostiju ovdje kod nas. U predsezoni većinom dolazi starija populacija koja se negdje stacionira i onda obilazi znamenitosti u krugu od Sarajeva do Dubrovnika. Tih gostiju je bilo, tako da je predsezona, do zadnjih par sedmica, bila jako dobra. Poredimo je i sa 2019. godinom, koja je bila rekordna. Očekivanja su velika od sezone, očekujemo da se ispune", kazao je za Raport Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice HNK.

Zvanično otvaranje sezone u Neumu je 17. juni, a Krešić se nada da će se taj datum poklopiti sa dolaskom lijepog vremena, prema najavama meteorologa.

Kao i svake godine, očekuje se da najatraktivnije destinacije budu Neum, Međugorje, Mostar, Stolac, Čapljina…

"Svako općinsko sjedište u našem kantonu ima nešto što je zanimljivo, kako nama, tako i gostima", priča Krešić.

Kaže da su cijene ovog ljeta nešto veće nego prethodnog.

"Cijene su povećane u odnosu na prošlu godinu, između 15 i 20 posto. Poredeći Neum sa susjednim mjestima na moru, odnosno sa Hrvatskom, opet je cijena puno manja nego tamo. To će biti jedan od glavnih argumenata zbog kojih računamo na dobar dolazak gostiju. U Hrvatskoj su drastično cijene povećane, vidjet ćemo je li to dobro za njih", poručio je Krešić.

U Kantonu Sarajevo situacija je, kako nam kaže direktor Turističke zajednice Haris Fazlagić, za sada odlična jer su oboreni rekordi iz 2019. godine.

"Mi imamo evidenciju do petog mjeseca, šesti je u toku. Već se to izjednačilo s rekordnom 2019. godinom. Neki mjeseci su prebacili 2019. godinu, neki su isti, dok su ostali tu negdje. U principu, prebacili smo za nekih 10 do 20 posto rekordnu 2019. godinu tako da nam to daje nadu za ovaj optimizam.

Sve je to rezultat našeg predanog rada koji se čak 70 - 80 posto čini van Bosne i Hercegovine putem sajmova, prezentacija… Mi tu prezentujemo Sarajevo zajedno s našim partnerima, a to su turističke agencije, hotelijeri koji nas prate svugdje u svijetu. Mi prezentujemo Sarajevo kao povoljnu turističku destinaciju u srcu Evropem koja nudi dosta ponude, a za male pare", kaže Fazlagić.

Žila kucavica za dolazaka turista u Sarajevo je, prema mišljenju Fazlagića, Aerodrom Sarajevo.

"Pojačanje kapaciteta direktnih avio linija povećat će se broj turista. Aerodrom Sarajevo radi pravi posao, proširio je svoje kapacitete za nekih 60 posto, tako da imamo prostora da dovodimo puno direktnih linija", kazao je.

Nabrojio je na čemu temelji optimizam pred ljeto.

"Imamo neizostavni Sarajevo Film Festival, onda imamo Omladinski festival, imamo i dva velika muzička festivala koja su u najavi. Bit će bogatog programa u Sarajevu i nadamo se da će se tražiti krevet više", kazao je Fazlagić.

O tome da li su cijene ove godine nešto veće, kaže, nema informacije, ali dodaje da Sarajevo u poređenju sa evropskim i svjetskim gradovima ipak i dalje nudi daleko manje cijene, a bogat sadržaj.

"Mi smo još uvijek vrlo povoljna destinacija koja daje dosta toga za ne tako veliku svotu novca", zaključio je Fazlagić.