Bajram u Banjoj Luci

Klanjan bajram namaz i u Ferhat-pašinoj džamiji: Jutros sam maksuz došao da posjetim mezare roditelja

U Ferhat-pašinoj džamiji u Banjoj Luci mnogobrojni vjernici klanjali su bajram-namaz povodom Kurban-bajrama, jednog od dva najveća muslimanska blagdana.

Muftija banjalučki Ismail ef. Smajlović čestitao je Bajram svim muslimanima.

"Iz Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci je upućena bajramska poruka danas da smisao i značaj žrtve u islamu znači jačanje ljudskih kvaliteta i doprinos društvu za kvalitetniji život u ovom svijetu. Tako da, svi sadržaji Bajrama koje muslimani prakticiraju u ovim danima imaju za smisao da se podijeli ta radost sa svojim okruženjem, porodicom, komšijama, saradnicima i da zajednički jače koračaju u svoje bolje sutra", rekao je muftija banjalučki.

Istakao je da su radosni što je i javnost zainteresovana da se bajramska radost širi i da se ta poruka snage i kvalitetnijeg života pronosi dalje.

Među vjernicima koji su danas klanjali bajram-namaz je i Kerim Ašić iz Banje Luke koji rekao je da je malo ljudi, jer su otišli u inostranstvo.

"Poštujte se ljudi, samo radite, gledajte svoja posla, pustite ono kako se ko zove, kom se Bogu moli i šta je po vjeri", rekao je on.

Dodao je da se to u Evropi malo gleda, ali "smo mi to stavili na prvo mjesto".

"Iz Sarajeva sam, poslovno sam ovdje i malo je teško Bajram provesti daleko od porodice i najdražih, ali oduševljen sam ovim džematom ovdje u Banjoj Luci i Bajram je najljepši praznik", rekao je Amar Bjelonja.

Nasko Halilović također živi u Sarajevu, a rođen je u Banjoj Luci.

"Jutros sam maksuz došao da klanjam bajram-namaz i da posjetim mezare roditelja, prijatelja", rekao je Halilović.

Dodao je da mu je drago što su se mnogobrojni vjernici okupili danas u Ferhat-pašinoj džamiji, kao i što su džamije u Banjoj Luci obnovljene.

"Proslavićemo današnji Bajram u krugu porodice, prijatelja i komšija, na opštepoznat način uz bajramski ručak i prinošenje žrtve za Kurban-bajram", rekao je Sandi Šehić koji upućujući poruke mira i suživota.