Svijet

Kličko kaže da je svijet trenutno crn ili bijel: Ruski vojnici se bore za novac, a mi branimo svoje porodice, djecu, svoju budućnost

Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva, glavnog grada Ukrajine, demantovao je u srijedu izvještaje o povlačenju ruskih snaga iz ovog grada, ističući da se borbama želi osigurati buduće mjesto Ukrajine u "evropskoj porodici".

U online obraćanju Radnoj grupi Evropske unije (EU) za Ukrajinu, Kličko je rekao je da su sirene zavijale cijelu noć i da su se prethodnog dana čule "ogromne eksplozije" s istoka i sjevera glavnog grada dok su u regiji "borbe u toku" .

Gradonačelnik Kijeva je rekao da Ukrajina želi da bude nezavisna, dio "evropske porodice" i demokratskog svijeta.

"Ruski vojnici se bore za novac i jako su dobro plaćeni. Ali mi se borimo i branimo svoje porodice, djecu, svoju budućnost. Borimo se i za svakoga od vas jer imamo iste principe kao EU", rekao je on.

Kličko je istakao da njegova zemlja "ne razumije poziciju nekih političara u Evropi".

"S jedne strane, oni su protiv rata. S druge strane, oni i dalje komuniciraju s Rusijom", rekao je dodajući da iako su sankcije EU protiv Rusije efikasne treba prekinuti sve poslovne veze s Rusijom jer je ruski novac uprljan "krvlju ukrajinskog naroda."

Prema njegovim riječima svijet je trenutno crn i bijel.

"I vi ili podržavate slobodu i principe i vrijednosti i mir u Ukrajini ili podržavate agresivnost Ruske Federacije", rekao je Kličko.

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij rekao je da je od početka rata ubijeno najmanje 145 djece.