najavljena sjednica

Klub Naše stranke u Parlamentu FBiH zahtijeva da se otvori procedura imenovanja Upravnog odbora FTV

Poslanik Naše stranke u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Dragan Mioković najavio je uoči današnje sjednice tog doma da bi se u 14 sati trebala održati sjednica Komisije za izbor i imenovanje.

"U ime Kluba Naše stranke na toj sjednici ću insistirati da se u što kraćem roku otvori procedura izbora Upravnog odbora Federalne televizije u skladu sa Zakonom o Javnom servisu RTVFBiH na način da se primijeni član 25.", kazao je Mioković.

Trenutna situacija u vezi Federalne televizije je takva da je članovima Upravnog odbora istekao mandat prije deset godina, a funkciju obavlja jedan član koji je ujedno i predsjedavajući a kojem je također istekao mandat u 2013. godini. Ovo je navedeno u izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH iz 2018. godine.

"S obzirom na to da Upravni odbor ima samo jednog člana ne može se potvrditi osnovanost njegovog rada i donesenih odluka u smislu odredbi Zakona o Javnom servisu RTV FBiH", istakao je Mioković.

Naglašava da je imenovanje Upravnog odbora potrebno provesti po postojećem i jedinom važećem zakonu iz 2008. godine. Članove Upravnog odbora imenuje Parlament FBiH.

"Rad, nadležnost i odlučivanje Upravnog odbora uređeni su članovima 22.-28. i 65. Zakona o Javnom servisu RTV FBiH. Članom 24. zakona jasno je navedeno da Upravni odbor ima četiri člana iz svakog konstitutivog naroda i iz reda ostalih. Mandat je četiri godine i ne može se obnoviti", dodao je Mioković.

Podsjećamo, Ured za reviziju naveo je kao obavezu Parlamenta FBiH da izvrši obavezu imenovanja Upravnog odbora RTVFBiH i to ističući da "Parlament FBiH nije imeonovao Upravni odbor, što mu je obaveza prema članu 25. Zakonu o Javnom servisu RTV FBiH, čime nisu stvoreni preduslovi za imenovanje generalnog direktora“.