Sport

Ko će postati novi gazda Manchester Uniteda. Katarski šeik ili britanski milijarder?

Katarski šeik Jassim bin Hamad Al Thani i britanski milijarder Jim Ratcliffe predali su u petak svoje treće i posljednje ponude za kupovinu engleskog nogometnog velikana Manchester Uniteda.

Engleski mediji navode kako je šeik Jassim za 100 postotnu kontrolu nad "Crvenim đavolima" ponudio više od 5 milijardi funta (5,6 milijardi eura).

Obećanja o dodatnim ulaganjima

Tu je i obećanje značajnih dodatnih sredstava za transfere i infrastrukturu. Britanski milijarder Ratcliffe traži kontrolni udio veći od 50 posto. No, njegova ponuda uključuje opciju koja bi omogućila da dva brata iz vlasničke porodice Glazer, Joel i Avram, zadrže svojih 20 posto udjela.

Šeik Jassim želi 100 posto vlasništvo kluba. Njegovim bi se ugovorom otkupili Amerikanci Glazeri i svi ostali dioničari.

Ponuda je poboljšana u odnosu na njegovu prethodnu. Međutim, ponuda iz Katara ostala je ispod šest milijardi funti za koje se vjeruje da traže Glazeri, prenosi HRT.

S druge strane osnivač hemijske kompanije INEOS Ratcliffe i veliki navijač Uniteda, koji nije uspio kupiti rivalski Chelsea prošle godine, navodno želi kupiti kontrolni udio u Unitedu od više od 50 posto.

To bi omogućilo izvršnim supredsjednicima Uniteda, Joelu i Avramu Glazeru, da ostanu dioničari sa 20 posto udjela. Međutim, to je izazvalo zabrinutost među navijačima koji su umorni od kontroverzne vladavine Amerikanaca.

Engleski mediji navode kako Glazeri žele rekordnih šest milijardi funti prije nego što pristanu prodati klub s Old Trafforda.

Manchester United: Najtrofejniji engleski klub

Navodi se i kako Avram i Joel Glazer navodno žele zadržati svoje udjele u Unitedu. No, njihovi braća i sestre i kolege direktori Kevin, Bryan i Edward Glazer te Darcie Glazer Kassewitz otvoreni su za prodaju svojih dionica.

Manchester United je najtrofejniji engleski klub sa 20 naslova prvaka. Međutim, posljednju titulu su osvojili 2013. godine.

Klub je od 2005. u vlasništvu američke porodice Glazer. Pod njihovim vodstvom u stalnom je padu kako rezultatskom, tako i finansijskom.

Prepuštanje kluba u druge ruke razveselilo bi navijače Uniteda koji godinama protestuju protiv Glazera.

Trust navijača Manchester Uniteda (MUST) pozvao je na brzi završetak procesa. Time bi se omogućilo novim vlasnicima da budu na mjestu za ljetni prijelazni rok.

"Užasno su nam potrebna nova ulaganja, koja nedvojbeno zahtijevaju novo vlasništvo.

MUST, zajedno s navijačima Uniteda širom svijeta, poziva da se ovaj proces završi bez daljnjeg odgađanja", stoji u priopćenju skupine navijača.

Vjeruje se da navijači Uniteda planiraju protest protiv Glazera uoči nedjeljne utakmice s Aston Villom na Old Traffordu.