čudna dešavanja

Ko je djevojka iz Sjeverne Koreje koja bi mogla naslijediti diktatora Kim Jong-una?

Južnokorejska obavještajna agencija saopćila je kako mladu kćerku sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una smatra njegovom vjerojatnom nasljednicom.

Nacionalna obavještajna služba (NIS) rekla je da vidi Kim Ju-aAe, koja navodno ima oko 10 godina, kao vjerovatnu nasljednicu njenog oca.

Kao osnovu za svoju ocjenu poziva se na analizu njenih javnih aktivnosti i državne protokole koji su joj dostavljeni.

Bilo je intenzivnih nagađanja o budućoj ulozi Ju-ae otkako je predstavljena vanjskom svijetu prije nešto više od godinu dana.

Ko je Kim Ju-ae?

Sjevernokorejski državni mediji nazivaju je "najvoljenijim" ili "najpoštovanijim" djetetom Kim Jong-una.

Objavili su mnoštvo fotografija i snimaka na kojima ona prati oca na javnim događajima, što ukazuje na njen sve veći politički ugled.

Južnokorejski mediji ranije su spekulirali da je ona drugo od troje djece sjevernokorejskog diktatora, a da je prvo dijete sin. Međutim, analitičari su doveli u pitanje vjerodostojnost izvještaja.

Sjeverna Koreja, koja je jedna od najzatvorenijih nacija na svijetu, nije potvrdila ima li Ju-ae braće i sestara.

Smatra se da je ona dijete koje je američka košarkaška zvijezda Dennis Rodman nazvala Kimovom kćerkom nakon njegovog putovanja u glavni grad Sjeverne Koreje Pjongjang 2013. godine.

Ju-ae se prvi put pojavila u javnosti u novembru 2022., kada je s ocem gledala probno lansiranje projektila dugog dometa.

To je bilo veliko iznenađenje za strane stručnjake jer ni Kim Jong-un ni njegov otac Kim Jong Il nisu spominjani u sjevernokorejskim državnim medijima prije nego što su postali punoljetni.

Nakon njenog šestog javnog pojavljivanja prošle godine, sjevernokorejski analitičar rekao je za Sky News da se javlja "voatema".

Jean H. Lee, koja je osnovala prvi ured novinske agencije Associated Press u Sjevernoj Koreji, rekla je da događaji kojima je prisustvovala uglavnom uključuju "oružje i projektile".

Rekla je da su najupečatljivije slike Ju-ae one s kad je prisustvovala vojnom paradi povodom obilježavanja 75. godišnjice vojske ove zemlje u februaru prošle godine.

"Kada pogledate ove slike, ona je ispred i u centru. Ona je tamo.

I mislim da je ono što su ljudi primijetili, naravno, prvo i najvažnije bilo, 'o moj Bože, on predstavlja svoju kćer'. Što to znači?", rekla je za Lee

Koliko je vjerovatno da će ona naslijediti svog oca?

Kim vjerovatno vjeruje da njegova kći ima kapacitet i odlučnost da ga naslijedi na mjestu vođe, prema analitičaru privatnog instituta Sejong u Južnoj Koreji.

Cheong Seong-Chang je rekao da se pretilost sjevernokorejskog vođe čini toliko ozbiljnom da "neće biti iznenađujuće čak ni ako sutra kolabira".

"Prateći svog oca na velikim događajima, to je kao da uči vladati i gradi ljudsku mrežu u mladoj dobi", rekao je on.