Politika

Ko je kriv za poskupljenje struje? Aner Žuljević objavio precizne podatke: Novalić je lažov decenije

"Umjesto što se javno sramoti, red bi bio da u svom nastupu ponudi neki argument u nekoj cifri koja je tačna i provjerljiva", poručuje Žuljević Novaliću

„Stanovništvu još ne bismo trebali poskupjeti struju", poručio je juče za BHT bivši premijer Federacije BiH i aktuelni zastupnik u Predstavničkom domu PFBiH Fadil Novalić komentarišući najavljeno poskupljenje struje, ali i rad Vlade FBiH. Zaboravio je bivši premijer kako je svojevremeno poskupljivao struju istom tom stanovništvu.

"Naši građani imaju pravo na jeftinu struju. To možemo nadoknaditi iz naše privrede i izvoza. Mi smo to radili na izvoznoj privredi. Kada je bila lošija cijena struje, mi smo kupovali ugalj. Osam godina nije stanovništvo čulo da imamo problem. Sad odjednom postoji problem. Glupo je da ga nema toliko, pa onda ga kroz osam mjeseci postoji. Mi smo ga menadžirali ispravno", pohvalio se Novalić i dodao da za privredu struja jeste poskupjela te da su Aner Žuljević, zastupnik u Predstavničkom domu PFBiH, i Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova, predložili zakon, koji kaže - 20 posto poskupljenje privredi.

Zaboravio da je povisio cijenu

"Oglasio se bivši premijer, inače lažov decenije, koji je zaboravio reći istinu da je on u posljednje dvije godine povisio cijenu struje privredi za 40 posto i tada se nije brinuo o radnicima iako mu je to bila direktna nadležnost", odgovorio je na prozivku Aner Žuljević i istakao za Raport:

"Pri tome se zaboravio izviniti roditeljima čiju je djecu otjerao među pola miliona građana koji su napustili zemlju zbog njegovog robovskog Zakona o radu.
Posljednje dvije godine on je povećao cijenu struje svake godine za po 20 posto privredi, a pokušao 100 posto i zaustavljen. Imao je namjeru neznanje i kriminal prebaciti na teret građana, što smo zaustavili i na to smo ponosni. Doveo nas je sa svojim jatacima u stanje potpune energetske nestabilnosti i talačke krize u proizvodnji".

Tvrdi da su im u prvom mandatu ostavili dva mjeseca viška uglja, a da su zatekli od njihovih eksperata - dva dana.

"Varao nas je na respiratorima, na poskupljenju ulja, život mu je bio lopta šarena, devastirao rudnike, uništio proizvodnju struje, upropastio HE Vranduk, otvorio, pa zatvorio autoput jer nema dokumentacije, pukao mu stub na mostu u Počitelju i on se našao da drži predavanje. Ima on preča posla na Sudu", cijeni Žuljević.

A da Novalić dobro zna da je prethodna uprava pod njegovim mentorstvom vrlo svjesno koristila tehnike kreativnog računovodstva (tehnike koje se svjesno koriste za lažiranje finansijskih izvještaja), kako bi kroz lažne i nerealne planove prihoda i rashoda pokrili neznanje i kriminal fiktivno planirajući višemilionsku dobit u EPBiH, mišljenja je naš sagovornik.

"Dokument koji je zaprimljen u Vladu FBiH 30. 1. 2023. godine kada je premijer bio Novalić pod nazivom Sagledavanje finansijskog položaja JP EPBiH za period februar - decembar 2023. godine vrlo jasno dokazuje da su znali kako su EPBiH potpuno poslovno devastirali. Krili su svjesno podatke da bi nas doveli u stanje koje znači potpuni kolaps snabdijevanja. Ukupni prihodi bili bi umanjeni za 242,79 miliona KM u odnosu na prihode iz Plana poslovanja za 2023. godinu", ističe te dodaje:

"Zamislite kako izgleda kad na 1,2 milijarde prihoda promašite 242 miliona KM."

Po ovom istom dokumentu sagledani iznos gubitka bio bi 90,81 milion KM za 2023. god, što je za 206,68 miliona KM lošije od planiranog rezultata poslovanja za 2023. godinu.
Sve ovo piše u dokumentu koji je dostavljen Vladi FBiH, bivšem premijeru od stare uprave.

"Planirana je prodaja viškova za 2023. godinu od 266,53 miliona KM, a ostvarena su 34,22 miliona KM.
I nakon toga su potpuno svjesno nastavili sve procese urušavanja, čime su se kandidirali za ozbiljna krivična djela.
Umjesto što se javno sramoti, red bi bio da u svom nastupu ponudi neki argument u nekoj cifri koja je tačna i provjerljiva", poručuje Žuljević Novaliću.

Urušavanje giganta

Žuljević je napravio analizu i prezentovao kako je izgledalo urušavanje giganta posljednjih osam godina:

Proizvodnja električne energije

  1. god. 6.909 GWh

Bilansni viškovi ostavljeni do 2.800 GWh,

  • u 2022. godini svega 818 GWh
  • a u 2023. godini za prvih 9 mjeseci 160 GWh.

(Napomena: nova uprava počela je s radom 24. 8. 2023. godine.)

Što se tiče proizvodnje uglja u rudnicima 2015. godine, u odnosu na proizvodnju 2022.

  1. god. ostvarena proizvodnja 4,5 miliona tona uglja,

"Svjesno su urušavali rudnike da bi otvorili prostor marifetlucima sa privatnicima, što se vidi i podbačenog segmenta investicija", napominje Žuljević.

Investiranje u rudnike

  • do kraja 2016. godine 339.240.515 KM,
  • a od 2017. - 2023. godine cca 15 miliona KM.

"Proizvodnja električne energije i uglja u 2015. godini bila je na nivou planirane i to električne energije 6.909 GWh, a uglja 4.526.484 tone.

Pored toga, Fadil Novalić i JP EPBiH propustili su priliku za enormne dobiti u 2021. i 2022. godini kada su cijene električne energije na tržištu iznosile i do 1.000 eura/MWh", ističe i dodaje da je tad ostvarena proizvodnja i bilansne viškovi od npr 2.000 GWh i da je prodata po cijeni od 300 EUR/MWh (što je minimalna cijena koja se mogla postići u ovom periodu) ostvareni prihodi iznosili bi i do 600 miliona eura na godišnjem nivou", ističe i dodaje da, umjesto da ostavare rekordne prihode, rudnici i proizvodnja električne energije su dovedeni u izuzetno loše stanje, te se ugalj kupovao na tržištu po visokim cijenama (kupljeno je više od 1,5 miliona tona na tržištu).

"Ovakvo stanje se, nažalost, ne može preko noći popraviti, pa novoj vladi i upravi slijedi težak proces konsolidacije i zaustavljanja ovakvog enermnog pada proizvodnje uglja i električne energije".