pozvan u reprezentaciju

Ko je novi Ronaldo? Ima samo 17 godina, zabija golove kao od šale i Real ga već kaparisao

Nogometna vijest dana u ponedjeljak bio je najmlađi reprezentativac Brazila još od Fenomena Ronalda (Ronaldo Luis Nazario da Lima).

Palmeirasov vunderkind Endrick Felipe, koji će od ljeta naredne godine igrati za španski Real Madrid, dobio je poziv u "Seleccao" iako ima samo 17 godina.

Dočekuju Argentinu

Upravo je Ronaldo tražio od prethodnog selektora Titea da Endricka (rođen 21. jula 2006. godine) povede na Svjetsko prvenstvo krajem 2022. u Kataru i stekne iskustvo koje je on dobio kao član reprezentacije koja je 1994. osvojila Mundijal u Sjedinjenim Američkim Državama.

Brazil će najprije gostovati Kolumbiji 16. novembra. Pet dana kasnije ugostiti aktuelne svjetske prvake, selekciju Argentine u Rio de Janeiru.

"Poziv nije pritisak, već nagrada i najava budućeg Endrickovog uspjeha koji može postati jedan od najboljih u historiji", rekao je selektor Diniz o tinejdžeru koji je u 54 nastupa za Palmeiras postigao 14 pogodaka, od toga 11 u brazilskoj Seriji A.

Palmeiras tvrdi da je mladi napadač u omladinskim kategorijama postigao nevjerovatnih 170 golova u 172 nastupa.

Iako još tinejdžer, Endrick već igra ozbiljan fudbal i ima veliku ulogu u borbi za titulu u Brazilu, prenosi B92.

Dva gola

Nedavno je sa dva gola pomogao Palmeirasu da preokrene protiv Botafoga sa 0:3 na 4:3 i uključi se u borbu za trofej.

Sa dva gola, dvije solo-akcije, dvije majstorije, u potpunosti je vratio svoj tim u igru. Ljevonogi fudbaler sjajnog udarca se smatra jednim od najvećih brazilskih talenata.

Kada su ga pitali da opiše svoj stil igre, Endrick je rekao:

"Uvijek se borim. Bit ću uporan i trudit ću se do posljednjeg minuta utakmice. Nikad ne odustajem, trčim više od svih na terenu".

Odavno ga porede sa najboljim igračima u historiji Brazila – Peleom, već spomenutim Ronaldom i Romarijom.

Međutim, njegov idol je portugalski Ronaldo, Cristiano.

Endrick će u Real preći kada postane punoljetan, 21. jula 2024. godine. "Kraljevski klub" je za njegov transfer već platio 60 miliona eura Palmeirasu plus 12 miliona kroz bonuse.