odgovornost 90-ih

Ko je pravo politički odvratan – Vučić ili Spajić?

Filip David, veliki je beogradski književnik, nepokolebljivi borac protiv svih nacionalizama, uvijek na pravoj strani historije. Ono što je rekao u intervjuu za N1 o odgovornosti srpskih režima u prošlosti čista je istina, koju ponekad, zbog zgusnutog tempa dramatičnih događaja u svijetu i regionu, nakratko i zaboravimo.

Baš zato svih ovih dana slušamo kuknjavu Vučića i Dodika da se usvajanjem Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN navodno nameće kolektivna krivica srpskog naroda za počinjeni genocid nad Bošnjacima.

Pozadina je, međutim, u onome što David pravilno naziva i što je navedeno i u sudskim presudama Međunarodnih sudova u Hagu - odgovornost srpskih vlasti iz devedesetih godina prošlog stoljeća.

Ta vlast i vojnici pod njenom komandom proveli su etničko čišćenje nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj, BiH i Kosovu, počinili su teške i masovne ratne zločine, inicirali su raspad Jugoslavije, pokušali su provesti krvavi projekat Velike Srbije i na kraju nisu spriječili genocid u Srebrenici, ali jesu dali logističku i političku podršku da to urade Vojska i policija RS pod komandom Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

A u tu poveću grupu političara i vojnih zapovjednika osim notornog balkanskog kasapina Slobodana Miloševića spadaju i Aleksandar Vučić i Milorad Dodik.

Otuda i perfidni pokušaj da vlastitu odgovornost sakriju isturajući kao svojevrstan štit u prvi red kompletan srpski narod.

E, upravo ovo što rade Vučić i Dodik, rade politički podlaci, a ne crnogorski premijer Milojko Spajić koji je podrškom Rezoluciji o genocdu u Srebrenici svoju zemlju svrstao u red civiliziranih društava i država, iako ga Vučić prljavo i hinjski kako samo on to zna danas potpuno neprimjereno i lažno naziva - odvratnim političkim igračem.