javne nabavke

Ko je prije podvio rep pred Schmidtom? Stanivuković prije pet dana raspisao javni poziv za nabavku izbornog materijala

Kapitulaciju režima Milorada Dodika i pred Centralnom izbornom komisijom BiH i visokim predstavnikom po pitanju lokalnih izbora, Grad Banja Luka dočekao je spremno.

Naime, Milorad Dodik danas je nakon još jednog sastanka sa koalicionim partnerima kazao da je pala odluka da se izađe na lokalne izbore koje je raspisao CIK po nametnutim pravilima od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Dodik je kazao da to nije priznavanje Schmidtovih odluka, nego očuvanje RS, ali činjenica je da će na lokalnim izborima igrati po pravilima čovjeka kojeg ne priznaje.

No, ovu odluku spremno je dočekao Grad Banja Luka na čelu sa Draškom Stanivukovićem.

Naime, Gradska uprava je 15. maja raspisala javni poziv za dostavljanje ponuda za nabavku materijala za izbornu komisiju i opremanje biračkih mjesta.

Inače, u finansiranju lokalnih izbora, lokalne zajednice, dakle općine i gradovi na državnom nivou učestvuju sa oko 7 miliona KM. Ostatak daje CIK.

Dodatna zanimljivost jeste da je ovaj javni poziv raspisan dan prije izjave Stanivukovića u kojoj je optužio Dodika da je podvio rep jer neće nastaviti sa usvajanjem izbornog zakona RS.

"Vlast u RS je podvila rep kada u pitanju izborni zakon RS, kako god to danas pokušavali opravdati. Banja Luka je bila spremna izaći na izbore po novo zakonu", naveo je Stanivuković.