Svijet

Ko je u Njemačkoj odbijao masku, sad dobiva dugotrajne zabrane za javni prijevoz

Njemačke željeznice (Deutsche Bahn DB) izrekle su prve dugoročne zabrane korištenja njihovih prijevoznih sredstava osobama koje su odbijale nositi zaštitne maske, prenose njemački mediji u nedjelju.

"DB je izrekao zabranu prometovanja svojim sredstvima za više od deset osoba zbog višestrukog odbijanja nošenja zaštitnih maski", rekla je glasnogovornica koncerna za dnevnik Welt am Sonntag.

Tim osobama u sljedećih šest mjeseci zabranjeno je koristiti prijevozna sredstva DB-a, kako u međugradskom tako i u lokalnom saobraćaju, a također im je zabranjeno ulaziti na željezničke kolodvore diljem zemlje.

Kod većeg dijela osoba kojima je izrečena zabrana prijevoza radi se o pripadnicima scene koja negira postojanja pandemije koronavirusa.

Oni su u decembru na društvene mreže postavili video u kojem se bez zaštitne maske kreću jednim vagonom DB-a i pritom napastvuju putnike s maskama.

U slučaju nepoštovanja izrečene zabrane DB se sprema podnijeti kaznenu prijavu zbog ometanja privatnog posjeda.

U Njemačkoj se od uvođenja prvih mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa prošlog proljeća razvila i scena Querdenker (u slobodnom prijevodu: oni koji razmišljaju izvan uobičajenih okvira), koju čine ljudi koji se protive mjerama i na protestima redovno negiraju postojanje pandemije.