Kriminal

Ko je uzimao mito od Skake?

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo danas je zvanično saopćeno da se bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka između ostalog tereti i za davanje mita.

"Tereti se za davanje dara u vezi s izborom predsjedavajućeg Gradskog vijeća, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika Sarajeva, odnosno kako bi sebi izdejstvovao drugi mandat na toj poziciji", saopćeno je iz Tužilaštva KS.

No, korupcija odnosno davanje mita podrazumjeva i krivičnu odgovornost onoga ko je uzeo mito kako (ne) bi učinio nešto i naravno, da postoji posljedica.

S obzirom na to da je za izbor Bogića Bogićevića nedostajalo ruku u Gradskom vijeću, a stranke koje su činile većinu tvrdile su da je imaju, može se zaključiti da je neko uzeo navodno mito koje je Skaka nudio kako bi minirao izbor Bogića.

Ipak, Skaka na kraju nije uspio u svom naumu, te je nakon što je propao izbor Bogićevića izabrana do tada anonimna Benjamina Karić.

No, vratimo se mitu.

Skaka je konkretno bio optuživan da je lobirao i davao mito nekim vijećnicima kako ne bi izabrali Jasmina Ademovića (NiP) za predsjedavajućeg Gradskog vijeća. To je za posljedicu imalo da Bogićević odustane od kandidature.

Nakon te blamaže, prijavu protiv Skake i NN lica Tužilaštvu je poslao Elmedin Konaković.

“U popodnenvim satima lično sam podnio krivičnu prijavu protiv Abdulaha Skake i Ibrahima Hadžibajrića a na sljedeće okolnosti.

Nezapamćen pritisak se vršio na vijećnike koji su trebali glasati za gradonačelnika. Ponovo identičan scenario ‘Asim’. Ovaj put su te uloge imali Skaka i, iznenađujuće, Hadžibajrić. Ovog puta neće proći isto”, rekao je tad Konaković.

Vrlo brzo nakon toga, Tužilaštvo KS je oduzelo mobilne telefone Skaki i Hadžibajriću te trojici vijećnika: Alema Loge, Samira Bejića (NiP) te Muamera Mekića (SDP).

No, niti Hadžibajrić niti neko od vijećnika se ne spominje u optužbama protiv Skake. U sklopu akcije Vizionar bilo je još nekoliko privedenih, ali su svi pušteni na slobodu.