Vijesti

Ko sad blokira verifikaciju Fikretovih respiratora? Badnjević: Tužit ću ih, platit će za ovo

Već sedmicama traje hajka na Verifikacioni laboratorij Verlab i njenog direktora Almira Badnjevića.

Naime, iako je jutros bila zakazana verifikacija respiratora koje je uvezla kompanija Fikreta Hodžića "Srebrena malina", ona nije izvršena.

"Nije FUCZ, to je redakcijski naslov"

Respiratori su ranije instalirani na KCUS i UKC Tuzla, a da bi bili pušteni u rad potrebno je da Verlab izvrši verifikaciju.

Međutim, to se nije desilo i to na zahtjev Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Razlog je informacija koja je plasirana putem vladine novinske agencije FENA. U njoj je Željko Medak, direktor Instituta za akreditiranje BIH - BATA, kazao da Verlab nema akreditaciju za inspekciju respiratora.

Da je zbog toga prekinut proces verifikacije potvrdio je za Raport i Mustafa Kadribegović, v. d. direktora FUCZ.

"Mi smo zatražili dodatne informacije. Znamo da Verlab ima od Instituta za mjeriteljstvo BiH dozvolu za obavljanje verifikacije respiratora, ali moramo provjeriti ove navode", rekao nam je Kadribegović.

Zanimljivo je da je upravo FUCZ prošle sedmice uputila oštro saopćenje, opet preko vladine FENA-e, u kojem su postavili pitanje da li Verlab blokira verifikaciju spornih respirtora.

Saopćenje je pušteno, iako su iz Verlaba uredno obavijestili FUCZ da će ove sedmice izvršiti verifikaciju respiratora.

Pitali smo Kadribegovića zašto su poslali tako saopćenje i da li i sad misli da Verlab namjerno blokira verifikaciju. Dao nam je zanimljiv odgovor.

"Nismo mi nikoga optužili. To je bio redakcijski naslov. Mi smo od njih tražili da ga promijene, ali nisu htjeli", rekao nam je Kadribegović.

To potvrđuje da se vladajuće strukture boje nalaza Verlaba, jer ukoliko sporni respiratori ne prođu neophodnu verifikaciju, pada i teza odbrane osumnjičenika - premijera Fadila Novalića, suspendiranog direktora FUCZ Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića, vlasnika "Srebrene maline".

"Molimo ih da rade svoj posao"

Upravo zbog toga je krenuo pritisak na Verlab, odnosno pokušaj diskreditacije kako bi posao verifikacije preuzeo neko podoban vladajućih strukturama.

No, ni direktor Verlaba neće sjediti skrštenih ruku.

U izjavi za Raport Badnjević kaže kako traži od direktora Instituta za akreditiranje BiH da sve svoje navode demantuje i javno se izvini za svu štetu koja je nanesena Verlabu.

„Također, tužit ćemo ga zbog štete koja nam je nanesena. Tu su svi relevantni dokazi koji potvrđuju da sve imamo, ali i da Medak pet godina nije u stanju razviti uopće shemu akreditacije da bi se bilo ko akreditovao. Tek kad on razvije shemu, onda smo mi kao imenovana laboratorija dužni da podnesemo zahtjev za akreditaciju. Također, laž je da smo tek u oktobru podnijeli zahtjev. Jesmo 20 i neki od 2015. godine, gdje ga molimo da radi svoj posao“, kaže Badnjević.