Ni 'za' ni 'protiv'

Ko se jučer prepao Dodikovog prokletstva?

Očekivano, burno je jučer bilo na sjednici NSRS na kojoj se razmatrao veto Željke Cvijanović u Predsjedništvu BiH.

Naime, Cvijanović je zatražila podršku od NSRS za ulaganje veta u Predsjedništvu BiH na zaključak o “eskalaciji napada Republike Srpske na odredbe Dejtonskog sporazuma i ugrožavanje ustavno-pravnog poretka BiH”.

Za ovu odluku od 72 prisutna zastupnika, glasalo je 67, dok je jedan bio protiv, a niko suzdržan.

No, prije glasanja Dodik je bacio kletvu na poslanike u NSRS.

“Situacija je veoma opasna i usmjerena isključivo protiv RS i Srba. Neka misli ko šta hoće i to bez ikakvog oklijevanja. Za pet minuta bi trebali da izglasate dvotrećinsku većinu, da kažete sve što bude tražio član Predsjedništva, ovako ćete dobiti. Bili vlast, ili opozicija, ni to nije važno, postoji trenutak kada nema diskusije, pročitajte ove zaključke. A ne da ovdje gubimo autoritet našim unutrašnjim svađama. Onaj ko ne podrži Željku Cvijanović radi protiv RS i njene državnosti. Svaki Srbin koji ovo ne bude podržao neka je proklet”, rekao je Dodik.

Dakle, sudeći prema listingu glasanja nekoliko poslanika, tačnije njih pet nije htjelo glasati 'za' ali ni protiv veta Željke Cvijanović.

Jedini koji je glasao protiv bio je Amir Hurtić.

Ko su oni koji nisu smjeli glasati protiv, a nisu htjeli glasati 'za'?

To su tri poslanika Liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića. Osim Vukanovića, Zagorka Grahovac i Milan Savanović.

Ipak, čudno je da nisu glasali i neki Bošnjaci, očito plašeći se Dodikovog prokletstva iako je on naglasio da se ono odnosi samo na Srbe.

Nisu glasali tako ni Ramiz Salkić i Mirsad Duratović.