snimljeni za trpezom

Koalicija od koje svijet strahuje. Kumovi tri vodeće kriminalne grupe na okupu, pravi se “super mafija”

Vodeće osobe iz tri najmoćnije italijanske mafijaške grupe tajno su snimljene kako se sastaju, zbog straha da su formirali "historijski" supermafijaški savez.

Stariji mafijaši iz Ndranghete iz Kalabrije, Camorre iz Napulja i Cosa Nostre, koja se nalazi na Siciliji, uhvaćeni su kamerom kako zajedno uižvaju u tjestenini i vinu u jednom vrtu.

Izgradili carstvo

Susret u aprilu 2021. bio je jedan od desetina takvih sastanaka koje je policija nadzirala. Tužitelji su upozoravali na pojavu velike zločinačke koalicije na bogatom sjeveru Italije.

"Ovo je Milano", čuo se navodni mafijaški don Camorre kako govori svom savezniku.

"Nismo na Siciliji, nismo u Rimu, nismo u Napulju, ovdje radimo dobre stvari."

Njegov saveznik, navodni član Cosa Nostre, odgovorio je:

"Izgradili smo carstvo."

Tri mafijaške organizacije zarađuju stotine miliona eura ulažući u legalne poslove u Milanu, gradu poznatijem po finoj hrani, modnim kućama i elegantnim bulevarima.

Daleko je to od njihovih korijena na suncem opečenom jugu Italije, prenosi Telegraph.

Rivalstva po strani

Tužitelji su rekli da su tri moćne kriminalne organizacije ostavile po strani svoja rivalstva kako bi formirale veliki savez koji iskorištava poslovne prilike u bogatoj regiji Lombardija na sjeveru, u onome što su jedne italijanske novine opisale kao "kopernikanskio obrt".

Oni su skovali "razvijenu kriminalnu mrežu" nakon što su dogovorili "stabilan i trajan sporazum između članova kalabrijske, sicilijanske i rimske mafije, neku vrstu konfederacije", rekli su tužitelji.

Mafija u Rimu, koja je relativno nova tvorevina, hibrid je kriminalaca Camorre i Ndranghete.

Za razliku od starih mafijaša, koji su brzi na obaraču, nova vrsta mafijaških šefova pokušava se zadržati po strani, više se bave kriminalom "bijelih ovratnika" nego pucnjavom na ulicama.

Oni ulažu dobit od trgovine drogom u zakonite poslove u sektorima kao što su građevinarstvo, bolnice i parkirališta na aerodromima, tržnice voća i povrća.

Zarađuju i od države

Imaju čak i državne ugovore za izgradnju ili renoviranje zatvora.

Također su optuženi da su krali sredstva za oporavak od koronavirusa koja je dodijelila italijanska država.

Otkrića su proizašla iz trogodišnje tajne operacije Hydra, nazvane po čudovištu s devet glava iz starogrčke mitologije.

U nizu racija u srijedu u zoru, u kojima je učestvovalo 600 karabinjera, 11 navodnih mafijaša uhapšeno je pod optužbama koje se kreću od iznude do ilegalnog posjedovanja vatrenog oružja, teških prijetnji, trgovine drogom i utaje poreza.

Zaplijenjena je imovina vrijedna više od 225 miliona eura. Još 142 osobe su još uvijek pod istragom, a osumnjičene su za veze s mafijom.

Operacija pokazuje u kojoj su mjeri tri mafijaške organizacije sada daleko izvan svojih južnih središta na Siciliji, Kalabriji i Kampaniji, regiji oko Napulja.

Neki od osumnjičenika navodno su povezani s Matteom Messinom Denarom, glavnim umom Cosa Nostre koji je uhapšen ranije ove godine nakon što je tri decenije proveo u bijegu.

Nemilosrdna figura, koja se nekad hvalila da može napuniti groblje ljudima koje je ubio, umro je od raka u zatvoru u septembru.

Višestruke osude

Imao je višestruke osude u odsustvu za ubistvo, uključujući i ubistvo sina mafijaša koji je postao doušnik. Dječak je otet, zadavljen i njegovo tijelo otopljeno u buretu s kiselinom.

Tri mafijaške mreže izrazito su "teritorijalno nastrojene" na svojim domaćim mjestima.

“Ali kad su 'u inozemstvu' - a za njih to uključuje sjevernu Italiju - koordiniraju. Oni nisu glupi. To je prirodna stvar", rekao je Federico Varese, profesor kriminologije na Nuffield univerzitetu u engleskom Oxfordu.

“To je situacija u kojoj svi dobijaju, iako nije lako – sumnjičavi su jedni prema drugima. Ako im ne pođe za rukom, prestat će sarađivati i možda će se početi ubijati. Danas surađuju, ali sutra se mogu svađati”, rekao je Varese.

Iako sarađuju, ne libe se međusobnih prijetnji nasiljem.

"Poštujem druge, ali onaj ko prvi pogriješi dobit će metak", rekao je navodni mafijaški don u presretnutom telefonskom razgovoru.

Tri mafijaške grupe podijelile su prodaju droga u Lombardiji kako bi izbjegle sukobe i krvoproliće.

“Milano je žarište konzumacije droge pa je distribucija ogroman pothvat. Nitko ne želi mafijaški rat na ulicama. Osim toga, imaju problem s radnom snagom - nemaju puno ljudi na sjeveru jer su svi transplantirani s juga ili najviše druge generacije", rekla je profesorica Anna Sergi, stručnjakinja za organizirani kriminal na Univerzitetu Essex.