Region

Kod devetoro djece u Novom Pazaru potvrđena tuberkuloza. Strahuje se od širenja zaraze

Kod devetoro djece u Novom Pazaru potvrđena je tuberkuloza.

Ova bakterijska infekcija detektovana je kod osam učenika osnovnih škola Bratstvo i Stefan Nemanja i kod jednog predškolarca. Zdravstveno stanje djece je stabilno i njihov oporavak teče bez komplikacija.

U toku je testiranje kontakata oboljele djecu.

Tuberkuloza potekla od djece iz dvije porodice

Tuberkuloza je potekla od djece iz dvije novopazarske porodice. Zaraza se prenijela na njihove školske drugare.

“Situacija je pod kontrolom. Broj oboljelih mogao bi da bude i veći. Radi se o porodičnim epidemijama. Najprije smo tuberkulozu otkrili kod šestoro dece.

Naknadnim testiranjem njihovih kontakata bolest je otkrivena kod još troje djece. U porastu je broj oboljelih. Privodimo kraju testiranje učenika iz jedne škole. Procedura nalaže da testiramo učenike iz svih odjeljenja u kojima su zaražena djeca, kao i nastavno osoblje koje je bilo u kontaktu sa učenicima.

Nisu samo oni bili u kontaktu sa ovom djecom. Tu su i druga druženja. Drugari iz ulice, zgrade, porodična okupljanja... Očekuje nas još mnogo posla“, kaže epidemiolog novopazarskog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) doktor Safet Ganić.

Testiranje onih koji su bili u kontaktu sa zaraženom djecom obavlja se na Dječijem odjeljenju Opšte bolnice u Novom Pazaru.

Zbog obimnog posla angažovan je dodatni tim stručnjaka Doma zdravlja. Tu su i svi pedijatri zdravstvenog sistema Novog Pazara.

Može biti još sekundarnih slučajeva

“Moramo biti maksimalno oprezni. Očekuje nas nastavak školske godine za četiri dana. Ako ne stignemo, kao epidemiološku mjeru, donijet ćemo odluku da djeca iz tri odjeljenja ne krenu sa nastavom dok se testiranje ne završi.

Može biti još sekundarnih slučajeva. Period inkubacije tuberkuloze je tri mjeseca. Ovo se ne može riješiti u kratkom vremenskom roku“, dodao je Ganić.

Sva oboljela djeca su na rođenju vakcinisana BCG vakcinom protiv tuberkuloze. Trenutno su pod terapijom. Razmatra se da li će dalja dijagnostika i liječenje biti nastavljeno u nekoj od zdravstvenih ustanova u Beogradu, glavom gradu Srbije.

Tuberkuloza predstavlja veliki izazov za novopazarsko zdravstvo i javno zdravlje.

Godišnje se u najvećem gradu regije Sandžak detektuje od 30 do 50 slučajeva oboljevanja od tuberkuloze. Posljednji slučaj masovnog zaražavanja učenika desio se prije sedam godina.

Tada je tuberkuloza detektovana kod učenika Gimnazije, zbog čega je došlo i do obustave nastave u toj obrazovnoj ustanovi.