neugodan osjećaj

Kod žgaravice pomažu i bademi. Kako da izbjegnete ovaj problem?

Žgaravica je vraćanje želudačne kiseline u jednjak od koje pati više od deset procenata ljudi u svijetu.

Ukoliko se ne shvati ozbiljno, a traje dugo, može da dođe do ozbiljnog oštećenja jednjaka.

Refluks kiseline se ispoljava osećajem pečenja ili žarenja u gornjem dijelu digestivnog trakta, stezanjem i bolom iza grudne kosti i u gornjem dijelu želuca.

Poslije obroka se javlja

Ponekad se širi sve do ždrijela, a obično se javlja u prvom satu poslije obroka.

Veliki obroci, isto kao i određene namirnice, mogu dovesti do neprijatnih simptoma.

Veća je mogućnost da imate žgaravicu ako ste trudni, ako imate prekomjernu tjelesnu težinu ili ste pušač, ili ako imate poremećaj zvani hiatus hernia (kila).

Neki lijekovi, uključujući aspirin, određeni antibiotici i pojedini antidepresivi i sedativi mogu da pogoršaju stanje.

Problem se javlja i zbog heliko bakterije, koja je najčešći uzročnik čira na želucu, ali i nerviranja i stresa.

Pacijenti su najčešće srednje životne dobi od 20 do 60 godina. Bolest se liječi takozvanim antacidima, lijekovima koji neutrališu želudačnu kiselinu, ublažavaju bol i pečenje u grudima.

Za uklanjanje simptoma pomoću antacida potrebno je dvije sedmice. Međutim, pravilno lečenje podrazumeva i primjenu takozvanih blokatora protonske pumpe, koji sprečavaju lučenje hlorovodonične kiseline u želucu.

Soda bikarbona

To su najmoćniji antisekretorski lijekovi i uzimaju se od 20 do 40 miligrama ujutru ili uveče, ali ne na svoju ruku, već u dogovoru sa ljekarom.

Soda bikarbona je baza koja neutrališe želudačnu kiselinu.

Bademi i lješnici se često preporučuju kod problema sa žgaravicom. Oni ne treba da zamijene obrok, već je dovoljno da pojedete tri do četiri badema svaki put kada osjetite tegobe.

Čajevi od kamilice ili nane poznati su po umirujućem dejstvu na cijeli organizam, pa samim tim i na organe za varenje.

Dobrim su se pokazali i čajevi od đumbira, sjemena anisa, kima..., prenosi Zdravlje.