CRVENI ILI BIJELI?

Koja vrsta kompira je najbolja? Stručnjaci konačno otkrili koji je zdraviji

I crvena i bijela vrsta krompira bogate su ugljikohidratima i to specifičnom vrstom koji održavaju crijeva zdravima. Konzumiranje crvenog i bijelog krumpira također vam može pomoći da unosite dovoljno kalija i vitamina C.

Promatrajući udio hranjivih sastojaka i nutritivnu vrijednost, i bijeli i crveni krompir su jako slični. Oba su bogata ugljikohidratima, kalijem i vitaminom C i sadrže otprilike 150 kalorija.

Međutim, način na koji pripremate krompir utječe na to koliko će ova namirnica zapravo biti dobra za vaše tijelo i zdravlje. Naime, bolje je jesti pečeni i kuhani krompir nego prženi.

Probiotička hrana

Glavna razlika između ove dvije vrste krompira je udio ugljikohidrata. Naime, prosječni bijeli krompir sadrži 36,5 grama ugljikohidrata, a crveni 33,9 grama. Uz to, bijeli krompir ima i nešto malo više kalorija -159, u odnosi na crveni – 151.

Jedna od najvećih prednosti crvenog i bijelog krompira jeste to što sadrže vrstu škroba koji je sličan vlaknima i ugljikohidrate koje vaše tijelo ne može da preraditi. Takva vrsta škroba prolazi kroz želudac i tanko crijevo i onda se u debelom crijevu počinje fermentirati. Fermentiranjem se hrane dobre bakterije u crijevu, zbog čega se krompir svrstava u probiotičku hranu. Ovaj proces pomaže umnožavanju dobrih bakterija, tako da one nadmašuju loše bakterije i održavaju vaša crijeva zdravima. Osim što pomaže u kontroli šećera u krvi, rezistentni škrob u krompiru također može pomoći da se osjećate siti, sprječava zatvor, snižava loš holesterol.

Igra važnu ulogu u imunološkom sistemu

Krompir je također bogat i kalijem i vitaminom C koji održava kožu zdravom, pomaže u metabolizmu proteina i igra važnu ulogu u vašem imunološkom sistemu. Crveni krompir ovdje ima blagu prednost u odnosu na bijeli, budući da sadrži gotovo dvostruko više antioksidansa, zavisno od toga koliko su pigmentiran.

Ukratko, obje vrste imaju svoje prednosti, a način pripreme je ključan da bi krompir bio dobar i zdrav za vas. Mnogi vole pomfrit, ali to nije najzdravija opcija jer se krompir u tom slučaju prži u mnogo ulja, a potom se i dosta posoli, piše "Livestrong".

Crveni krompir možda ima manje kalorija i ugljikohidrata, ali bijeli, odnosno žuti krumpir je bolji izvor željeza i kalija.