Spisak je sve duži

Koje države su sve priznale Palestinu kao državu?

Gotovo tri četvrtine zemalja svijeta priznalo je državu Palestinu koju je proglasilo palestinsko vodstvo u egzilu prije više od 35 godina, što su Španija, Irska i Norveška danas odlučile slijediti.

Sedmomjesečni rat između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, potaknut napadom na izraelski teritorij 7. oktobra, iznova je potaknuo pozive za priznanje palestinske države.

Prema podacima palestinskih vlasti, 142 zemlje od 193 države članice UN-a priznale su Palestinu. Četiri karipske zemlje (Jamajka, Trinidad i Tobago, Barbados i Bahami) posljednje su zemlje koje su se pridružile popisu na kojem nema većine zemalja zapadne Evrope i Sjeverne Amerike, Australije i Japana.

Španija, Irska i Norveška su danas objavile da će priznati državu Palestinu od 28. maja. Sjedinjene Države prošli su mjesec iskoristile pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a kako bi blokirale rezoluciju kojom se htjelo Palestinu proglasiti punopravnom članicom međunarodne organizacije.

Dana 15. novebra 1988., nekoliko mjeseci nakon početka prve intifade, vođa Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Jaser Arafat proglasio je "uspostavu države Palestine" s Jeruzalemom kao glavnim gradom. Nekoliko minuta kasnije Alžir je prvi službeno priznao novu državu.

Sedam dana kasnije već je četrdeset zemalja, uključujući Kinu, Indiju, Tursku i većinu arapskih zemalja, poduzelo isti korak. Slijedit će gotovo sve zemlje afričkog kontinenta i sovjetskog bloka. Tokom 2010. i 2011. Palestinu je priznala većina latinoameričkih zemalja.

Jednom nogom u UN-u

Pod predsjedanjem Arafatova nasljednika Mahmuda Aabasa, palestinska samouprava, uspostavljena Sporazumom iz Osla (1993.) pokrenula je diplomatsku ofenzivu u međunarodnim institucijama. UNESCO (Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu) otvorila je put priznanjem Palestine svojom punopravnom članicom u oktobru 2011. godine.

Historijskim glasanjem u novembru 2012. Palestina je dobila status države promatrača u Ujedinjenim narodima, što joj je, u nedostatku statusa punopravne članice s pravom glasa, omogućilo pristup agencijama UN-a i međunarodnim ugovorima.

Palestinci će se 2015. godine pridružiti Međunarodnom krivičnom sudu (ICC), što će omogućiti otvaranje istraga o izraelskim vojnim operacijama na palestinskom teritoriju. Sjedinjene Države i Izrael osudili su tu odluku.

Godine 2014. Švedska je postala prva članica EU koja je priznala državu Palestinu. Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunija i Kipar, kao dio tadašnjeg sovjetskog bloka, to su učinile mnogo prije nego što su se pridružile Evropskoj uniji.

Švedska odluka, objavljena u trenutku kada se činilo da su napori za rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba u potpunoj slijepoj ulici, dovela je do godina burnih odnosa s Izraelom. Španija, Irska i Norveška odlučile su danas slijediti švedske stope, dok druge zapadne zemlje već dugo smatraju da formalno priznanje palestinske države mora biti rezultat mirovnog procesa s Izraelom.

Priznanje Palestine najavile su usto Malta i Slovenija, a i Australija je objavila da postoji takva mogućnost.