svašta se dešava

Komandant NATO-a: Pojačavamo snage u BiH i na Kosovu. Rusija pokušava izazvati napetosti između Bošnjaka, Srba i Hrvata

Odbor Senata Sjedinjenih Američkih Država za oružane snage razmatra ponovno imenovanje generala vojske Christophera Cavolija za komandanta američkog Evropskog zapovjedništva i vrhovnog savezničkog komandanta za Evropu.

Tom prilikom je Cavoli, kao vrhovni komandant savezničkih snaga NATO-a u Evropi, govorio i o Bosni i Hercegovini.

Rezervne snage

"Važno je prepoznati da se mnoge stvari dešavaju u Evropi, a koje nisu dobre za nacionalne interese SAD i nisu nepovezane sa ratom u Ukrajini.

Prvo što smo uradili je što smo odlučili uraditi nešto unutar NATO-a po pitanju rezervnih snaga", naveo je Cavoli.

Kaže da je, nakon što su obavili reviziju KFOR-a, došao do zaključka da su im potrebno ne samo brojnije, nego i jače snage na terenu, naglasivši da je riječ o snagama koje su raspoređene u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

"U procesu smo. Države su prilično velikodušne. Dovest ćemo više teške opreme na teren, kao i više ljudi", dodao je Cavoli.

Francuska velikodušna

Potom se konkrektno dotakao rezervnih snaga NATO-a u misiji Evropske unije, Altea, u našoj državi.

"Odvezujemo rezervne snage za EU misiju Altea u BiH i misiju KFOR-a. To je ekonomija koju sebi više nismo mogli priuštiti, da dijelimo strateške snage na tom području.

Izdvojio bih Francusku koja je bila posebno velikodušna. Ove sedmice su tenzije značajno veće, Francuska je stavila bataljon u operativno stanje", rekao je on.

Američki general tvrdi da Rusija pokušava izazvati napetosti između Bošnjaka, Srba i Hrvata u BiH te zaustaviti jačanje veza naše države sa NATO-om i Evropskom unijom.

"Većinski srpski entitet u BiH, Republika Srpska, nastoji oslabiti državne vlasti i odnose sa EU i NATO-om, zadržavajući bliske veze s Rusijom", naveo je Cavoli.