posvećeni bih

Komandantica NATO štaba u Sarajevu: Ponosim se uspjesima koje smo postigli

Ponosim se uspjesima koje smo zajedno postigli i našom kontinuiranom posvećenosti svim građanima Bosne i Hercegovine, istakla je komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadna generalica Pamela L. McGaha, koja je pri kraju svog mandata, na sastancima održanim s rukovodiocima partnerskih bh. institucija, Ministarstvom odbrane BiH, Zajedničkom komisijom za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH i Ministarstvom sigurnosti BiH.

Na sastancima se generalica McGaha zahvalila partnerima za izvrsnu saradnju tokom njenog mandata, kao i za njihovu kontinuiranu i svakodnevnu posvećenost unapređenju odbrambeno-sigurnosne infrastrukture u BiH “što će, u konačnosti, biti na korist svim građanima BiH”.  

Izvrsna ocjena

McGaha je naglasila je niz uspješnih rezultata zajednički postignutih tokom protekle dvije godine, uključujući i izvrsnu ocjenu Bataljonske grupe lake pješadije Oružanih snaga BiH u 2022. kao sposobne da djeluje u skladu s NATO standardima.

Također je istakla i mnogobrojne hrabre pripadnike OSBiH koji su odgovorili na poziv da pruže pomoć Saveznicima u vanrednoj situaciji nakon razarajućih prirodnih nepogoda u Turskoj i Sloveniji.

Novi komandant

Generalica McGaha osvrnula se i na brojne situacije multiresornog odgovora na poplave i šumske požare u BiH u cilju spašavanja života uz podršku NATO-finansiranog Komandnog sistema za upravljanje incidentom (NICS), te naglasila njihovu kontinuiranu podršku BiH u kontekstu inicijative “Žene, mir i sigurnost”, kao i partnerstvo BiH i Parlamentarne skupštine BiH, uključujući i prestižni Rose-Roth seminar kojem je BiH bila domaćin prošle godine.  

Sastanci su bili i prilika za predstavljanje novog komandanta NATO Štaba Sarajevo brigadnog generala Matthewa A. Valasa, koji će dužnost komandanta preuzeti 10. maja ove godine na svečanoj primopredaji komande koja će biti održana u Domu Oružanih snaga, saopćeno je iz NATO Štaba Sarajevo.