NA OSNOVU REZOLUCIJE

Komemoracija u sjedištu UN-a u Njujorku, na Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici

Na osnovu rezolucije Generalne skupštine UN-a pod nazivom 'Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine', koja je usvojena 23. maja ove godine, Stalna misija Bosne i Hercegovine pri UN-u organizirat će prvu zvaničnu komemoraciju u UN-u na visokom nivou, u povodu obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine.

Komemoracija će biti održana u plenarnoj dvorani Generalne skupštine UN-a danas s početkom u 11 sati po lokalnom vremenu (17:00 h CET).

Komemoracija će biti održana na engleskom jeziku, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija 23. maja ove godine usvojila je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Za Rezoluciju je glasalo 84 zemlje, 19 je bilo protiv, a 68 suzdržano.

Zemlje članice UN-a koje su glasale Za odlučile su da se 11. jul svake godine obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Rezolucijom o genocidu u Srebrenici 11. juli je odobren na isti način na koji je 27. januar određen za Dan sjećanja na holokaust, a 7. april kao Međunarodni dan razmišljanja o genocidu nad Tutsima 1994. u Ruandi.