PSBiH

Komisija za saobraćaj i komunikacije usvojila odgovor koji će biti dostavljen SIPA-i

Na 18. sjednici Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine primljena je k znanju Informacija Tužilaštva Bosne i Hercegovine od 22. aprila 2024. godine.

Povodom Zahtjeva Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) od 9. maja ove godine, članovi Komisije usvojili su odgovor, koji će biti dostavljen SIPA-i uz relevantnu dokumentaciju, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

U okviru tekućih pitanja, Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma usvojila je sljedeće zaključke:

  • Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine traži od Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine i Istraživačkog sektora Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da Komisiji dostave sveobuhvatnu uporednu analizu cijena usluga telekom operatera u Bosni Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori;
  • U razgovoru sa predstavnicima Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u članovi, Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine još jednom su se uvjerili u nepodnošljivo tešku situaciju radnika BHRT-a koji ne primaju platu za svoj rad;
  • Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine traži od ministra komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine da, zajedno sa nadležnim ministarstvima i drugim institucijama, prije trajnog i definitivnog sistemskog rješenja teške finansijske situacije u BHRT-u, pronađe rješenje za hitnu isplatu plata radnicima BHRT-a.