lista reformi

Komisija za spoljne poslove i Konaković o prvom koraku u pregovorima za članstvo BiH u EU

Članovi Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) i ministar inostranih poslova BiH Elmedin Konaković na današnjem sastanku su istakli da je resorno ministarstvo izvršilo pripreme za predstojeći screening proces, kao prvi korak u pregovorima o članstvu BiH u Evropskoj uniji.  

Konaković je upoznao članove Komisije i o procesu usaglašavanja liste reformi za provođenje Plana rasta EU za region zapadnog Balkana.

Članovi Komisije posebno su apostrofirali značajnu ulogu Parlamentarne skupštine BiH u predstojećem procesu pregovora sa EU, te insistirali na boljem međusobnom obavještavanju, informisanju i protoku informacija između Ministarstva, Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH.

Također su kazali kako je važno uspostaviti model po kome bi vlasništvo nad pregovaračkim procesom imali svi relevantni faktori u institucijama BiH, uključujući i poslanike opozicionih partija u Parlamentarnoj skupštini BiH.

S tim u vezi, tokom sastanka je naglašena potreba da Ministarstvo inostranih poslova BiH ima integrativnu ulogu u cijelom pregovaračkom procesu, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.