Politika

Komšić usred Njemačke u Dodikovom maniru održao antizapadni govor. Za sve mu krivi stranci

Član Predsjedništva BiH tokom vikenda je bio je u njemačkom Stuttgartu povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

Priliku je iskoristio da održi antizapadni govor.

Komšić već duže vremena ima problem sa zapdnim zemljama i zapadnom politikom u BiH tvrdeći da je kompletan zapad neprijateljski nastrojen samo prema Bošnjacima.

Predsjednika DF-a posebno muči to što je DF kao priljepak SDA ispao iz kombinacija za formiranje vlasti pa je sad u opoziciji.

I za to krivi zapadne zemlje.

Optužujući zapad odnosno tadašnjeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da je nametnuo loše izmjene Krivičnog zakona po pitanju zabrane negiranja genocida, Komšić je popljuvao zapad jer ga je 'izbacio' iz vlasti.

"Stranci koji su nametnuli taj zakon ne stoje iskreno iza toga nametanja, ali zato stoje iza nekih drugih nametanja, čak i onda kada se Ustav suspendira na jedan dan, što je u svijetu nezabilježen primjer pravnog nasilja. Bošnjaci, ali i svi drugi u Bosni i Hercegovini koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao jedinu svoju domovinu, a naročito direktne žrtve Genocida, osjećaju se potpuno ogorčenim i prevarenim. Osjećaju se prevarenim jer su u jednom trenutku povjerovali da će Zapad iskoristiti svoj autoritet kako bi se u Bosni i Hercegovini počiniocima Genocida onemogućilo da zločin genocida slave i da time nanose dodatnu bol žrtvama. To nadanje Bošnjaka i svakog dobrog čovjeka u Bosni i Hercegovini pokazalo se naivno, i sada Bošnjaci kao i svi slobodoumni ljudi Bosne i Hercegovine s pravom osjećaju ogorčenost jer su od strane Zapada još jednom prevareni i izdani", rekao je Komšić.

Onda je kazao kako je Zapad pronašo neke strukture, očito misleći na stranke Trojke, kako bi oslabili BiH.

"Na žalost, a pod pritiskom Zapada, pronađene su političke strukture u BiH koje su spremne na te koncesije. Rezultat toga je sljedeći; te koncesije su učinjene, da stvar bude još gora – traže se nove i veće, država je oslabljena, njeni neprijatelji su ojačani, a Zakon o zabrani negiranja Genocida uopće ne funkcioniše, jer su pravosudne institucije okupirali simpatizeri separatističkih politika upravo zahvaljujući pomenutim koncesijama koje su učinjene na insistiranje zapadnih političkih predstavnika. Naizgled, sve ovo čini se kao potpuno bizarno i neshvatljivo, ali je, na žalost tačno. Sve to proizvodi opravdane frustracije i to ne samo kod Bošnjaka nego kod svih građana Bosne i Hercegovine koji je smatraju svojom jedinom domovinom", kazao je Komšić.

Naveo je da povjerenje u Zapad kod Bošnjaka, kao i uostalom "kod svakog normalnog čovjeka u BiH, nikada nije bilo manje".

"Zapadni politički zvaničnici koji se zaklinju na podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine pretvaraju se da ne vide šta stoji iza takvih pokušaja. Oni umjesto toga da jasno označe one koji su odgovorni za destabilizaciju, vrlo često pribjegavaju općoj relativizaciji odgovornosti, pri čemu najveću štetu trpe istina i država Bosna i Hercegovina", rekao je Komšić u svom govoru.