Politika

Konačno smo saznali koliko i kako SDA plaća DF

Željko Komšić Bakir Izetbegović SDA DF

Kako je jačala destruktivna moć Bakira Izetbegovića i njegove supruge Sebije opadao je i koalicioni kapacitet SDA.

Oko najjače bošnjačke stranke nekada je gravitiralo uvijek po nekoliko stranaka i s obzirom na to da u psoljednjih 30 godina uvijek bila nezaobilazni dio vlasti bila je poželjan partner svima. Od SDP-a, SBiH-a, HDZ-a, SNSD-a… svi su koalirali sa SDA i nikakv problem nisu imali.

Međutim, radikalizacija u kombinaciji za političkom prevrtljivišću koja karakteriše Izetbegovića, uz ogromnu dozu osvetoljubivosti i gramzivosti njegove surpuge, dovelo je do toga da SDA postane stranka koju svi žele zaobići - iz ovih ili onih razloga.

Posebno je to bilo vidljivo nakon posljednjih izbora kada sa SDA nije htio niko ni pregovarati, a kamoli pokušati praviti koaliciju.

Time je SDA ostala usamljena, iako je pojedinačno osvojila najveći broj glasova. No, iz nekog razloga navodno građanska Demokratska fronta Željka Komšića ustala je da vidi kao politički krpelj uz Izetbegovića i SDA.

DF je napravio solidan povratak, odnosno poboljšali su svoj rezultat nakon dramatične strovale, pa su samim tim imali i priliku da se odvoje od radikalizirane SDA. Ali, Komšić je izabrao put u kojem je DF postao ustvari još radikalnije krilo svakako radikalizirane SDA. I time su postali neobjašnjiva pojava u političkom životu BiH.

O razlozima se mnogo špekuliralo - od ucjenjenosti Komšića, ogromnih dugova stranke, raznih taldžijskih poslova zbog kojih su primorani biti uz SDA…

Zanimljivo je da se DF u prvim danima poslije Općih izbora distancirao od SDA, a Komšić je govorio da nije zainteresiran da bude dio vlasti.

I jučer je Alma Čolo, sad već bivša članica SDA otkrila dio motiva DF-a za bliskost sa SDA što pokazuje da je ova stranka, koja se predstavlja kao građanska, ustvari organizacija za popunjavanje državnih fotelja.

“Nisam ja od jučer u SDA. Dešava se da ni jedna politička partija ne želi sa vama. Želi možda DF. Iako se u početku distancirao od nas, ali kad su mu u početku dali mjesto u Domu naroda, kad je Dženan Đonlagić ušao u Dom naroda, onda je DF tako blizak sa SDA. Nije malo dati mjesto u Domu naroda, nikad SDA nije imala samo dvije pozicije u Domu naroda u državnom parlamentu”, rekla je Čolo u svojim televizijskim nastupima.

Dakle, SDA je naklonost DF-a, koji joj ustvari služi kao smokvin list da prekrije svoj jezivi etnonacionalizam, kupila jednom foteljom za Dženana Đonlagića.

Đonlagić je inače bliski saradnik Komšića i jedan od onih za koje čak i DF-ovci kažu da je dostigao jeziv nivo ulizivanja stranačkom šefu.

No, Čolo je, svjesno ili nesvjesno, otkrila sve prizemne motive DF-a i odgovorila na pitanje koje je mnoge mučilo.