Politika

Konaković: Dalje ovako ne može, iznad ponora smo. Ako će nas ovo koštati, neka košta

Konaković kaže da je trenutno stanje neizdrživo i da se mora pokrenuti država

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković poručio je da je trenutno stanje neizdrživo.

"BiH je druga najsiromašnija država u Evropi mjereno po bruto domaćem proizvodu po stanovniku i po standardizovanoj individualnoj potrošnji po stanovniku, pokazuju podaci Evropskog zavoda za statistiku - Eurostata.

BiH je zvanično prva država na svijetu po odlasku stanovništva iz zemlje. Prvi smo na svim listama korupcije. Sve to nam je donijela politika populizma i konflikta", naveo je on.

Iste da su plaće političarima populistima plaće rasle, mandati redali, a rodbina i prijatelji uhljebljivali.

"Krčmila se javna preduzeća po stranačkim linijama. Dalje ne može ovako, iznad ponora smo", ističe on.

Zato kaže da je trenutno stanje neizdrživo, a da kandidatski status tračak nade.

"Tračak su nade da ćemo u prvi plan staviti interese građana Bosne i Hercegovine, ekonomiju, poljoporivredu, obrazovanje i sve druge važne reforme. I ako nas bude koštalo glasova, nek’ košta.

Hrabri smo da radimo i gradimo drugačije. Ništo od svog identiteta nećemo dati, ništa na uštrb domovine Bosne i Hercegovine", zaključio je Konaković.

Inače, Konaković je danas potvrdio da će on najvjerovatnije biti ministar vanjskih poslova BiH. Osmorka je u raspodjeli dobila tri ministarstva. Pored diplomatije, imenovat će ministra odbrane i prometa i komunikacija. Pored toga, četvrtog, onog za ljudska prava, imenovat će zajedno sa SNSD-om.

Konaković je izjavio kako NiP ima pravo prvog biranja kada je Osmorka u pitanju, pa će vjerovatno izabrati Ministarstvo vanjskih poslova.