Šef bh. diplomatije

Konaković: Dok se sjećamo ubijene mladosti Tuzle obećavamo borbu za pravdu i istinu sve dok dišemo

Za ovaj strašni masakr niko nije odgovarao jer presuđeni ratni zločinac Novak Đukić nije dostupan našem pravosuđu

Danas se obilježava 29. godišnjica masakra na tuzlanskoj Kapiji. Tim povodom oglasio se i šef bh. diplomatije Elmedin Konaković koji je poručio da za ovaj strašni masakr niko nije odgovarao jer je presuđeni ratni zločinac Novak Đukić pod zaštitom vlasti u Srbiji.

Konaković podsjeća da je prosječna dob ubijenih u masakru na Kapiji u Tuzli bila 21 godina, a da je najmlađa žrtva dvoipogodišnji Sandro Kalesić.

"Za ovaj strašni masakr niko nije odgovarao jer je presuđeni ratni zločinac Novak Đukić pod zaštitom vlasti u Srbiji i nije dostupan našem pravosuđu. Niko iz artiljerijskog voda koji je ispalio granate po nalogu Đukića nikad nije odgovarao. Srbija čije smo pravo lice gledali ovih dana prilikom donošenja rezolucije o počinjenom genocidu u Srebrenici utočište i zaštitu pruža ovom i mnogim drugim ratnim zločincima, utočište pruža i onima koji ratne zločince veličaju.

Danas se na ulicama Beograda sretnu Novak Đukić i dvije studentice koje su zbog veličanja ratnih zločinaca nagrađene stipendijom i studiraju na beogradskim fakultetima. Davalac stipendije Aleksandar Vulin nagrađen je ministarskom pozicijom u Vladi Srbije", navodi ministar Konaković i zaključuje:

"Zato i danas dok se sjećamo ubijene mladosti Tuzle obećavamo borbu za pravdu i istinu sve dok srce kuca i dok dišemo. Zbog tuzlanske mladosti, zbog žrtava genocida Srebrenice, zbog ubijene djece Sarajeva, zbog ubijene djece Prijedora, zbog sve naše ubijene djece, zbog Višegrada, Foče, Bratunca, Vlasenice, zbog svih mjesta stradanja, zbog svih žrtava agresije na našu zemlju."