oglasio se iz amerike

Konaković: Funkcioneri SDFA lažu da smo “dozvolili” da vojska šeta po Prijedoru

Učestvujemo na Samitu NATO-a u Washingtonu. Danas smo prisustvovali na važnom događaju “NATO Women, Peace, and Security”, poručuje ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković koji se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Iskoristili smo priliku da naše prijatelje i partnere informišemo o dešavanjima u Bosni i Hercegovini. Veliki broj kolega iz cijelog svijeta prisutan je na Samitu.

Program nastavljamo danas popodne novim sastancima. Jučer smo posjetili prijatelje u Saveznoj državi Maryland.

Razgovarali o nastavku uspješne saradnje i posebno se zahvalili predstavnicima Vijeća za saradnju između Marylanda i BiH (MBHEC)", navodi on.

Pojašnjava da se "saradnja nastavlja u oblasti odbrane, uključujemo i policijske strukture, akcent stavljamo i na nekoliko civilnih programa, obrazovanje, zdravstvo, ekonomija".

"Vrijedna ekipa Vijeća zaista radi fantastičan posao. Za to vrijeme kod nas kući u BiH sve isto, provokacije, laži, podvale i smutnje.

Šetnja kroz Prijedor u uniformama jeste provokacija. Kadeti su se trebali pokloniti i žrtvama nepresuđenog genocida koji se u tom gradu desio ako su imali časne namjere, ubijenoj djeci, civilima, ženama, starim i iznemoglim.

U časne namjere Srbije ne vjerujemo zbog svega što rade", navodi Konaković.

Dodaje da je "tačno da nije prvi put jer su dolazili i ranije, imamo identične najave iz prethodnih godina kad su na vlasti bili funkcioneri SDFA koji danas lažu i optužuju, posebno ministra Heleza i mene, da smo “dozvolili” da vojska šeta po Prijedoru".

U nastavku pojašnjava da je Ministarstvo vanjskih poslova imalo najave:

APRIL - 298, MAJ - 327, JUNI - 264, JULI do 9.7. - 134.

"Svaku u skladu sa propisima proslijedili na postupanje nadležnim institucijama jer mi ne možemo provjeravati, dozvoljavati ili zabranjivati ulazak bilo kome.

Zna se čija je to odgovornost i nadležnost. Postupamo po protokolu koji se primjenjuje od 2020 godine kad je SDA bila na čelu MVP.

Sve to dobro znaju, ali i dalje bestidno lažu i truju javni prostor, dakle ništa novo. Radimo mnogo, ulažemo maksimum napora da našu zemlju na međunarodnom planu pozicioniramo onako kako zaslužuje.

I dobro nam ide, hvala Bogu.

Sve to pod baražnom vatrom domaćih lažova i lopova koji su izgubili vlast i spremni su na kreaciju najgorih laži koristeći stradanje našog naroda, krijući se često iza vjere i lažnog patriotizma.

I nastavit ćemo, još jače i bolje", poručio je Konaković.