rezime sastanka

Konaković: Kad se Bošnjaci odluče politički okupiti digne se kuka i motika. Poručujem im da ćemo se i dalje okupljati

Ministar Vanjskih poslova BiH i predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković rezimirao je jučer održani sastanak Bošnjaka iz regiona u Sarajevu.

Sastanku su prisustvovali predstavnici stranaka iz regije i to: Usame Zukorilić, predsjednik SPP-a u Srbiji, donedavno je bio i potpredsjednik Skupštine Srbije; Ervin Ibrahimović, predsjednik Bošnjačke stranke iz Crne Gore, koja je najjača u toj državi i ima šest mandata u parlamentu; Emilija Redžepi, potpredsjednica na Kosovu; Munir Kolašinac iz Sjeverne Makedonije.

Od domaćih političara, pored Konakovića, na sasrajevski sastanak su došli NES-ovci Nermin Ogrešević, Jasmin Emrić i Mustafa Ružnić, Ramo Isak sa sinom Arnelom Isakom (Snaga naroda), Sevlid Hurtić (BH Zeleni), potpredsjednik RS Ćamil Duraković te Edin Urjan Kukavica.

Konaković je kazao kako se okupljaju različite grupe, doktori, stomatolozi, sindikati, različita udruženja, građani porijeklom iz Sandžaka, Gacka, Rogatice, drugih dijelova svijeta, okupljaju se navijačke skupine, okupljaju se muzičari, sportisti, kulturnjaci.

"Okupljaju se privrednici, predstavnici različitih i istih industrija. Okupljaji se alumni, imaju čak i Alumnijadu. Mnogi se okupljaju. Okupljanje i ukrupnjavanje je prednost, donosi benefite.

Na svim nabrojanim okupljanjima se analizira, planira, dogovara, određuju se strateški pravci djelovanja.
I svima je dozvoljeno, samo onima koji krše zakone nije dozvoljeno okupljanje. Bošnjacima je također dozvoljeno okupljanje, al’ samo vjersko. Kad se Bošnjaci odluče okupiti politički digne se kuka i motika da kritikuje i problematizira.

To je na ovim prostorima dugo bilo zabranjeno pa zbog toga i jedan broj Bošnjaka u sebi nosi strah, nelagodu i averziju prema okupljanju", naveo je Konaković.

Istako je kako Bošnjanima treba više vremena da se ti unutrašnji strahovi i navike savladaju.

"Bošnjaci se žele predstaviti vjerskom skupinom, a nikako ne političkim narodom i svako političko okupljane je i danas tabu. Dozvoljena su koaliranja, podjele fotelja među Bošnjacima, javne kompanije da se dijele među strankama i predstavnicima Bošnjaka, ni ta okupljanja ne smetaju.

Problem je kad se Bošnjaci politički okupe da definišu prave prioritete svog naroda. Da pokrenu struku da se bavi identitetskim pitanjima, da zaštite svoj jezik, svoju tradiciju, kulturu, historiju. Da se organizuju i zajedno definišu strateške pravce djelovanja, da označe i crvene linije i da to rade kontinuirano i zajedno.
Zato je veoma važno da smo se jučer okupili, razgovarali i najavili naredne susrete", istakao je Konaković.

Dodao je kako je važno da na narednim susretima bude još više ljudi, da se uključe intelektualci, vijeća, akademska zajednica i drugi važni faktori.

"Jer Bošnjaci nisu vjerska skupina, mi smo se teškom mukom izborili za pravo i činjenicu da smo politički narod. Zato ćemo se ako Bog da i dalje politički okupljati, poručio je Konaković, nazvavši se Bosancem i Hercegovcem i ponosnim Bošnjakom.