Politika

Konaković nakon teksta na Raportu: “Zakon o kojem govori Novalić prazan je i šupalj”

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković na svom je profilu na Facebooku komentirao je naš današnji tekst u kojem smo otkrili da zakon koji je premijer Federacije Bosne i Hercegovine pripremio sa ostatkom Vlade, koji regulira naknade porodiljama, a koji ne tretira sve porodilje jednako.

Novalić je na ovaj potez bio ponukan nedavnom odlukom Vlade Kantona Sarajevo koja je osigurala da sve porodilje u KS dobiju naknadu od 1.000 KM. No, Novalićev zakon ne tretira porodilje jednako, što nije promaklo Konakoviću.

“Kad su popodne zagrmili premijer i društvo iz stranke da nam je amandman za porodiljsku naknadu populizam, a da su oni ponudili pravo rješenje, izgledali su uvjerljivo. Na trenutak sam stvarno pomislio da zaista jesu našli rješenje. Nakon toga sam pročitao Zakon o kojem govori Novalić, prazan i šupalj. Nema naknada za sve porodilje, naknada je samo za nezaposlene. Iznos naknade nije 1.000 KM, iznos je 30% prosječne plate u Federaciji.

Objava Konakovića na Facebooku

Novca u budžetu nema, Novalić kaže koristite to što već dajemo kantonima, ako hoćete. Dakle ništa se ne mijenja, kantoni i opštine koji imaju manje novca neće plaćati naknadu u iznosu od 1.000 KM, ako poslušamo Fadila.

Naša je ideja da iz ovog Fonda pomognemo upravo te dijelove BiH, one koji sami ne mogu isplatiti naknadu. Zato je danas važnije nego ikad da sredstva za ceste kojih nema i predizborne transfere stranačkoj armiji usmjerimo u porodiljsku naknadu. I mogu sredstva prije Zakona, bez problema. To će nas sve zajedno natjerati da Zakon poboljšamo”, objavio je Konaković.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare