Politika

Konaković: Nema koalicije sa SDA, a možda ni sa DF-om koji je potpuno utopljen u SDA

“Nažalost, samo se u BiH glasovi broje ovim tempom. Mi još nemamo ni blizu službene rezultate, iako su stranke uz pomoć svojih posmatrača otprilike sve uspjele unijeti”, kaže Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde.

“Mogu reći da sam zaista zadovoljan razvojem i nastupom NiP-a na ovim izborima. Nakon lokalnih izbora smo parlamentarni u svim kantonima, imat ćemo 8 mandata na federalnom nivou, 3 na državnom. Jedina smo stranka koja ima trend rasta, uz Stranku za BiH. Skoro smo udvostričili svoje rezultate u odnosu na 2018. godinu.”

Kaže da su ambicije NiP-a bile sportske i da je ljestvica bila visoko dignuta.

“Ostvarili smo lidersku poziciju u Kantonu Sarajevo. Naša državna lista je zaista bila brilijantna. Nekako nema nijedan dio BiH da smo puno prebacili ili podbacili očekivanja”, istakao je Konaković u Rezimeu.

Kao partnere za eventualno formiranje vlasti ističe Trojku.

“Imaju bolje brojeve od SDA. Koalicija prepoznatljiva u KS koja je najavljivala da ćemo to prenijeti i u druge kantone. Tu su i stranke koje su podržale Denisa Bećirovića. Stekli su se uslovi da u skoro svim kantonima okupimo ovu koaliciju koja je jasno poslala poruku da niko ne želi sa SDA zbog svega što oni danas jesu. Ljubomorno čuvamo svoje žute listiće. SDA je ukrala, ali to što su ukrali neće im biti dovoljno i mislim da će vrlo brzo posrpemanje na svim nivoima vlasti.”

Konaković navodi da su SDA i DF od HDZ-a napravili političkog mastodonta.

“HDZ je danas nezaobilazan faktor. I sa HDZ-om i sa SNSD-om su uslovi da se koalica na programskim principima, pravi koalicijski dogovor objavljen javno i transparentno i da se priča iz Sarajeva implementira na nivou Federacije i države. To će biti naš uslov da to ne bude puka podjela pozicija.”

Naglašava da pored SDA, jedino možda ne bi sa DF-om u koaliciju.

“Nikada ne bih branio takvu vrstu koalicije ali ja znam da su oni postali sastavni dio SDA. Samog gospodina Komšića poštujem jako, njegov patriotizam, njegovo najveće ratno priznanje, ali mislim da su oni potčinjeni Stranci demokratske akcije i da oni ne smiju ništa bez SDA. SDA je koruptivna organizacija sa dosta dobrih ljudi koji ne smiju ništa reći predsjedniku, pogotovo njegovoj supruzi. Tako da mislim da je DF potpuno utopljen u SDA.”

Kaže da je neminovno da je SDA napravila dobar rezultat.

“Pokrali su dosta, ali neće im biti dovoljno. I naravno sve lagano može bez SDA na nivou Federacije. Šira koalicija nije nešto od čega mi bježimo. SDA se zanosi pričom o domovima naroda gdje neće biti u prilici da imaju natpolovičnu većinu. Danas SDA-u ne ide ništa u prilog osim što su bučni i što troše javni novac na svoje kampanje.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
3 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
ko bi reko
ko bi reko
2 mjeseci

Ko bi reko’, ja mislio df ljevičarska, slobodarska stranka za Tita i partiju

čuda da se dese
čuda da se dese
2 mjeseci

nije utopljen fd je isturena poslovna jedinica

miljacka
miljacka
2 mjeseci

željan pobro mnogo baketovih glasova, a deny lijepo uzeo fotelju